Hirdetés

Trump: A megbékítés politikája nem működik

MTI

2017.09.03. 15:16

Trump: A megbékítés politikája nem működik
Illusztráció: pixabay.com

A NATO és az EU is elítéli az Észak-koreai kísérleti atomrobbantást.

Hirdetés

A megbékítés politikája Phenjannal szemben nem működik - hangsúlyozta vasárnapi Twitter-üzenetében Donald Trump amerikai elnök a legújabb észak-koreai kísérleti robbantásra reagálva.

Trump az Egyesült Államok számára rendkívül ellenségesnek és veszélyesnek nevezte a phenjani nukleáris robbantást.

Az elnök annak a nézetnek adott hangot, hogy Észak-Korea magatartása fenyegetést jelent Kína számára is, de úgy vélekedett, hogy az Észak-Koreára való pekingi nyomásgyakorlás egyelőre kevés sikerrel járt.

A megbékítés politikája Phenjannal szemben nem működik - szögezte le üzenetében Donald Trump.

NATO és az EU is elítélte Phenjan kísérleti atomrobbantását
Határozottan elítélte a NATO és az Európai Unió az Észak-Koreában vasárnapra virradóra végrehajtott kísérleti atomrobbantást.

Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára közleményében kiemelte: Phenjan a lépéssel  ismét "kirívóan megsértette" az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott határozatokat.
A NATO-t aggodalommal tölti el Észak-Korea "destabilizáló viselkedése", amely fenyegetést jelent a regionális és a nemzetközi biztonságra - fogalmazott a főtitkár.

A főtitkár felszólította az észak-koreai rezsimet, hogy "azonnali hatállyal, teljes mértékben, igazolhatóan és visszafordíthatatlanul" szüntessék be a kísérleti atomrobbantásokat és rakétateszteket, illetve kezdjenek párbeszédet a nemzetközi közösséggel.
A történtekre Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő is reagált, elfogadhatatlannak nevezve, hogy Phenjan a mostani lépéssel ismételten megsértette nemzetközi kötelezettségeit, ami súlyos veszélyt jelent a térség és a világ biztonságára.

Az Európai Unió üzenete világos: Észak-Koreának fel kell hagynia a nukleáris és más tömegpusztító fegyverek, valamint ballisztikus rakéták fejlesztését szolgáló programjaival, és be kell szüntetnie minden ehhez kapcsolódó tevékenységet - közölte Mogherini.

Észak-Korea arról számolt be, hogy sikeresen tesztelt vasárnap egy hidrogénbombát, amelyet fel lehet szerelni az új interkontinentális ballisztikus rakétákra

A sajtónak nyilatkozó szakértők szerint azonban távolról egyelőre nehéz megállapítani, hogy valóban hidrogénbombát teszteltek-e.

A robbantást Pakson is érzékelték.

Donald TrumpÉszak-Korea

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés