Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elhunyt a legendás amerikai zenész

| 2017. 10. 25. | 20:00:00
A műfaj legnagyobbjai között tartják számon.
Elhunyt a legendás amerikai zenész
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Meghalt Fats Domino, a rhythm and blues egyik legnagyobb egyénisége, a rock and roll egyik úttörője, akinek zongorajátéka és lágy baritonja segített megváltoztatni a könnyűzenét. 

A zenészt 89 éves korában, kedden érte halál - jelentette be Mark Bone, a louisianai Jefferson megye halottkémi hivatalának illetékese.

Domino pályafutása alatt több mint 110 millió hanglemezt adott el. Legnagyobb sikerei között tartják számon a Blueberry Hill, a Walkin To New Orleans, az Ain,t That a Shame, a Jambalaya, az I,m Ready, a Mardi Gras in New Orleans, a Let The Four Winds Blow és a Blue Monday című dalokat. Fats Domino az első 10 zenész között volt, akik helyet kaptak a Rock and Roll Halhatatlanok Csarnokában. A Blueberry Hill című dal 1956-ban megjelent Domino-változatát az amerikai Kongresszusi Könyvtár történelmi dalfelvételei közé választották, és ott van a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 dala között. 

Fats Domino Antoine Dominique Domino néven született New Orleansban 1928. február 26-án, nyolc testvére született. Édesapja hegedűs volt.Tízéves korától zenélt, a negyvenes évek végén vették lemezre The Fat Man című dalát. Dave Bartholomew együttesével énekelt és zongorázott, aki jó néhány dalának szerzője, társszerzője volt.

A The Fat Man és más dalai akkor kerültek reflektorfénybe, amikor az 50-es évek derekán kitört a rock and roll-őrület. Fats Domino a New Orleans-i rhythm and bluest ültette át a rock and roll világába. 

Dalait sokan énekelték, köztük: a Beatles, Paul MCartney és John Lennon szólóban, Dave Clark Five, Little Richard és Pat Boone. 

2005-ben a Katrina hurrikán elpusztította New Orleans-i otthonát, ő maga is életveszélyben volt. Felesége, Rosemary, akivel több mint 50 éven át éltek együtt, 2008-ban meghalt. Nyolc gyermeket neveltek fel New Orleansban.

Az 1990-es években Budapesten is fellépett. Amikor 1998-ban Chuck Berry, Little Richard és Jerry Lee Lewis később Budapesten koncertezett, ő maga is jött volna, de megbetegedett.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés