Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fegyelmi indul a polgármester ellen

| 2017. 11. 03. | 10:31:00
A demecseri testület egyhangúlag döntött.
Fegyelmi indul a polgármester ellen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fegyelmit indít Demecser polgármestere, Váradi László ellen a település képviselő-testülete. Az eljárás ideje alatt az önkormányzat azonnali hatállyal 30 napra fel is mentette tisztségéből a település vezetőjét.

Semmiféle politikai indíttatása nincs a vizsgálatnak. A testület információhiányban szenved, nem kaptunk tájékoztatást a polgármestertől az ügyekről - szögezte le a Szabolcsihír érdeklődésére Kiss Gyula, a vizsgáló bizottság elnöke. Hozzátette: felmerültek olyan törvénytelenségek, melyek miatt úgy döntött a testület, 30 napra, a fegyelmi eljárás lefolytatásának idejére felmenti a polgármestert.

Egyelőre az anyaggyűjtés folyik, az anyagokat tanulmányozzák.

A testület hétfői ülésén határozott a fegyelmi eljárás elindításáról. Kiss Gyula (független) képviselő egyébként előzőleg lemondásra szólította fel Váradi Lászlót, de ez hatástalannak bizonyult. A testület - melynek négy fideszes és két független képviselő tagja van - egyhangúlag szavazott a fegyelmi eljárás elindításáról.

Mint az az alább olvasható testületi határozatból is kiderül: a pénzügyi bizottság ülésén hangzottak el olyan kijelentések, melyek alapján felmerült Váradi László "polgármesteri tisztségéből eredő kötelezettségek vétkesen megszegésének gyanúja".

A testület úgy látta, hogyha 30 napra felmentik tisztségéből, a polgármester nem akadályozza a vizsgáló bizottság munkáját. Nehezíti a helyzetet, hogy november elsejétől jegyzője sincs Demecsernek, ugyanis az eddigi jegyző szerdával áthelyezték Nyírbogdányba. Az aljegyzőre és az alpolgármesterre hárulnak így a város ügyeinek intézésével kapcoslatos teendők.

Nyertes pályázatoknak köszönhetően komoly közmunkaprogram folyik a településen, két kerékpárút épül, vízelvezető árkok, a konyhán gépbeszerzés.

Váradi László a 2014-es választáson lett a város első embere, függetlenként indult, de nem sokkal később ő lett a Fidesz helyi szervezetének elnöke, jelenleg is ő tölti be ezt a tisztséget.

A vizsgáló bizottság elnöke, Kiss Gyula Váradit megelőzően egyébként 11 évig volt Demecser polgármestere. Azért ő a bizottság elnöke, mert a főszabály szerint ezt a tisztséget a legmagasabb iskolai végzettéségű képviselő töltheti be, és egyedül neki van egyetemi végzettsége.

A bizottságnak 30 nap áll rendelkezésre a vizsgálatra, 8 nap az anyag összeállítására, amelyet 15 napon belül a testüklet elé kell terjesztenie.

Kiss Gyula elmondta: december 15-éig ezt meg szeretnék tenni. A képviselő egyébként a testületi határozatot a fegyelmi eljárás elindításáról Facebook-oldalán közzétette:

 

Tájékoztatás Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2017. október 30-án megtartott rendkívüli Zárt ülésének jegyzőkönyvéből.

„112/2017. (X.30) számú határozat: 
A polgármester elleni fegyelmi eljárás megindításáról
Az Önkormányzat Képviselő-testülete:

1./ a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 225/F. § (1) bekezdése alapján – a 2017. október 30-ai rendkívüli Ügyrendi ülésen és a 2017. október 30-ai rendkívüli Pénzügyi Bizottságon a polgármesteri tisztségéből eredő kötelezettségek vétkesen megszegésének gyanújával összefüggésben elhangzottakra tekintettel – elrendeli Váradi László polgármester fegyelmi eljárásának megindítását.

2./ az 1./ pontban meghatározott bizottsági üléseken elhangzott fegyelmi vétségek gyanújának kivizsgálásával a képviselő-testület tagjai közül az alábbi személyeket bízza meg a vizsgálóbizottság tagjainak:
a.) Kiss Gyula vizsgáló bizottság elnöke, önkormányzati képviselő
b.) Lengyel Lászlóné alpolgármester
c.) Teremy Károlyné pénzügyi bizottsági elnök

3./ felkéri a 2. pontban meghatározott bizottságot, hogy a vizsgálatot 30 napon belül folytassa le.”

Tájékoztatás Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 113/2017. (X.30.) határozatából

„Demecser Város Önkormányzat Képviselő-testülete 
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 225/F. § (4) bekezdése alapján biztosított jogkörében eljárva Váradi László polgármestert tisztségéből a 112/2017. (X.30.) sz. önkormányzati határozatban indított fegyelmi eljárás ideje alatt azonnali hatállyal 30 napra felmenti.”

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés