Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hűtlen kezelés? Lövei Csaba újabb feljelentést tett kórház-ügyben

| 2018. 01. 29. | 15:51:00
A megyei főügyészségre küldte beadványát.
Hűtlen kezelés? Lövei Csaba újabb feljelentést tett kórház-ügyben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb feljelentést tett hétfőn a a 15 milliárdos uniós finanszírozással épített, nyíregyházi tömbkórház-projekttel kapcsolatban Lövei Csaba. Az Együtt nyíregyházi országgyűlési képviselőjelöltje azért fordult az ügyészséghez, mert meggyőződése szerint felmerül a hűtlen kezelés gyanúja.

Tavaly nyáron a jogerős, 2. fokú ítélet után tettem feljelentést szerzői jogok különösen nagy vagyoni hátrányt okozó megsértése miatt, a nyomozás azóta is tart - tájékoztatta a Szabolcsihírt a politikus, hozzátéve: azóta a kúria is kimondta, hogy több mint 80 százalékban a Nyírterv terveit használták fel jogtalanul a tömbkórház építéséhez.

A kúria közelmúltban meghozott ítélete szerint a tervezéssel korábban megbízott Nyírterv számára több száz millió forintos kártérítést kell fizetnie az Állami Egészségügyi Központnak - nyilvánvaló, hogy a 2010-es szabálytalanságok, visszaélések, miatt - nyilvánvalóan közpénzből - hangsúlyozta a politikus.

Miután a megítélt kártérítés százmilliós nagyságrendű összegét javarészt közpénzből kell megfizetni, felmerül a hűtlen kezelés gyanúja. Éppen ezért Lövei Csaba most ennek gyanúja okán is feljelentést tett. 

A nyíregyházi kórházberuházás eredeti tervezőjével, a Nyírtervvel 2010 januárjában szerződést bontottak, majd többszörös áron új tervezőt bíztak meg. A Debreceni Ítélőtábla tavalyi jogerős döntése szerint, az első tervező terveit felhasználva készült a lényegesen drágább új. Ezért polgári perben több száz milliót ítélt meg az eredeti tervezőnek és bocsánatkérő közlemény megjelentetésére kötelezte. Ennek okán született a tavalyi büntető feljelentés, és zajlik az eljárás. Az ügy a Kúriára került, amely a másodfokú ítélet lényegén nem változtatva döntött véglegesen az ügyben.

Lövei Csaba különösen elszomorítónak tartja, hogy az ügy körül akkor tevékenykedő politikusok, hivatalnokok - mint a kórház felügyelő bizottságának akkori elnöke és a beruházás projektmenedzsere - ma is felelős tisztségeket viselnek Nyíregyházán és ma is közpénzek sorsáról döntenek.

Miután a kártérítés százmilliós nagyságrendű összegét javarészt közpénzből kell megfizetni, felmerül a hűtlen kezelés tényállásának gyanúja ezért Lövei Csaba hétfőn megküldte e tárgyban a feljelentést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségnek.

 

Az előzmények röviden: 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés