Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csabainé újra indul – mi dühítette fel ennyire Nyíregyháza volt polgármesterét?

| 2018. 02. 07. | 19:40:00
Eddig hétből hétszer nyert.
Csabainé újra indul – mi dühítette fel ennyire Nyíregyháza volt polgármesterét?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több cikluson keresztül volt polgármester, országgyűlési képviselő Csabai Lászlóné Nyíregyházán. Ahányszor elindult, annyiszor nyert. Hétből hétszer. Amikor 2010-ben kiírták az önkormányzati választásokat, bejelentette, hogy nyugdíjba vonul, nem indul újra. Négy évvel később sokan győzködték, jó esélye lenne a polgármester-választáson, de ő kitartott elhatározása mellett. Teljesen ugyan sosem vonult ki a politikából, hiszen a mai napig pártja megyei alelnöke, de választáson 8 éve nem mérette meg magát. Most viszont elindul, MSZP-színekben. A nyíregyházi 1. számú választókerületben jelöli őt a pártja.

Mi változott? A többi között erre voltunk kíváncsiak.

Szabolcsihír: Valami nagyon feldühíthette, ha úgy döntött, 8 év kihagyás után ismét ringbe száll.

Csabai Lászlóné: Akkor vállaltam a képviselőjelöltséget, amikor Botka László lemondása után a felére csökkent az MSZP népszerűsége, és nulla százalék volt az esélye, hogy az MSZP egyetlen körzetben is nyerni tud. Az is felbosszantott 1-3 százalékos támogatottságú pártok csípőből utasították el az együttműködést, és közben kormányváltásról beszéltek. Azt mondtam, elég volt. Akkor indult a Soros-kampány és a civilek zaklatása,  jelentek meg újabb és újabb híradások Mészáros Lőrinc és társai gazdagodásáról. Akkor azt mondtam, hogy elég volt, ezen változtatni kell, nyerni kell, de legalább megakadályozni a Fidesz kétharmadát. Elkeserített az is, hogy félelemből és egzisztenciális okokból, több nagyszerű ember nem vállalta fel a jelölést, pedig programjuk, jó elképzelésük volt a szükséges teendőkről.

Szabolcsihír: Mit szól hozzá a család? Miután az aktív politikától visszavonult, a férje visszakapta a feleségét, a gyerekek az édesanyjukat, az unokák a nagymamát.
Csabai Lászlóné
: A családom szerint ez áldozat, nagyon nem örülnek neki. A városlakók egy része örül, mert reményt és esélyt adtam számukra, más része nem érti, hogy miért adtam fel a nyugalmat, a barátaim meg féltenek a támadásoktól, a mocskos kampánytól. Én egy becsületes, tisztességes kampányt fogok csinálni, ezt várom el a másiktól is. Remélem, hogy Nyíregyháza ebben is különb lesz, mint más városok.

Szabolcsihír: Eldördült a startpisztoly, a köztársasági elnök kihirdette a választás napját.
Csabai Lászlóné
: Február 19-én kezdjük gyűjteni az aláírást, addig előkampány van. Ez azt jelenti, 3 szórólapot fogunk kiküldeni, és minden önkormányzati körzetben találkozunk valamilyen formában a városlakókkal. Van, ahol kitelepülésen, vagy piacon, lakótelepi séta alkalmával, egy 10 emeletes ház földszintjén, ott, ahol jónak látja a szocialista vagy független politikus, akit 2019-ben szeretnénk önkormányzati képviselőnek elindítani. Velük fogok kampányolni.

Csabai Lászlóné az 1., Helmeczy László a 2. választókerületben indul Nyíregyházán

Szabolcsihír: Jól értem, gyakorlatilag szeretné előkészíteni a 2019-es önkormányzati választást?
Csabai Lászlóné:
Így van. Szeretnék sok városlakóval találkozni, szeretném, ha sokan élnének választójogukkal. Szeretném az is, hogy megismerjék azokat a fiatalokat, akik vállalnak a jövőben feladatot. Nekem nem a pozíció a fontos, ezért csak az egyéni képviselőjelöltség érdekel. Remélem, sok nyíregyházi bizalmát meg tudom szerezni.

Szabolcsihír: Melyek lesznek a témák, amelyekre a kampányát kihegyezi?
Csabai Lászlóné:
A legfontosabbak most az országos témák, nem elsősorban Nyíregyházáról szól a parlamenti választás, bár minden téma érinti  a város lakosságát is. Meggyőződésem szerint az első és legfontosabb feladat a jogállamiság visszaállítása. Nem a formális, hanem a tartalmi helyreállítása. Ebben számomra a legfontosabb, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő. Ebben rengeteg sérülés volt az elmúlt időszakban. A második az alacsony nyugdíjak és az alacsony bérek drasztikus emelése, valamint a nyugdíjkorrekció. Elfogadhatatlan, hogy még mindig vannak 50 ezer forint alatti nyugdíjak, mert sokan nagyon rossz időszakban mentek nyugdíjba. A következő feladat a 150 ezer devizahiteles sorsának rendezése. Akik felvettek 20 millió forintot, azok az előtörlesztés lehetőségével élve tudták rendezni a devizahitelüket, míg akik felvettek kettőt, azok azóta ötmilliót fizettek vissza, és még mindig tartozásuk van. Ez igazságtalan. Szükséges bérlakásokat építeni, és lakbértámogatást bevezetni. Az élet bizonyította, hogy

sem szocialista kormányok, sem a jelenlegi kormány lakástámogatása nem alkalmas a lakosság kb. 15 százalékát kitevő alacsony jövedelműek lakásgondjainak megoldására.

Folytatni kell a teleprehabilitációt, a panelprogramot, a megújuló energiatermelés támogatását. Mindezen intézkedések Nyíregyházán is fontosak. Az üres önkormányzati ingatlanok felújításából fél áron 500 bérlakást (fecskelakást, nyugdíjas házat) lehetne kialakítani. A valódi rezsicsökkentés a fel nem használt energia, ez a lakások szigetelésével érhető el, ugyanakkor a világpiaci árak szintjére kellene csökkenteni a gáz árát.

Szabolcsihír: Ha hinni lehet a híreknek, most 20 százalékkal drágább a gáz Magyarországon, mint a világpiacon.
Csabai Lászlóné:
Így van. Ezt az árat csökkenteni kell. Rendbe kell tenni az egészségügyet és az oktatást. Idén és jövőre 20 milliárdot költ a nyíregyházi önkormányzat látvány- és versenysportra, miközben az iskolai sportudvarokon betonon futnak, labdáznak – és törik össze magukat – a gyerekek. Ez is egy ok arra a többi között, hogy az oktatásügynek prioritása kell, hogy legyen. Ami a nemzetközi kapcsolatokat illeti: rendezni kell az Európai Unióval a viszonyunkat. Meg kell szüntetni a gyűlöletkampányt. Rendezni kell az Ukrajnából fiktíven áttelepülők nyugdíjügyét. Ez nem választáspolitikai kérdés. Nem az a gond, hogy ők most választanak-e vagy sem. Hanem az az igazságtalanság, hogy aki a nyugdíjalapba nem fizetett itt semmit, az több nyugdíjat kap, mint az, aki 20-30 vagy 40 évig fizetett.

Szabolcsihír: Az említettek közül állítólag sokan nem is beszélnek magyarul.
Csabai Lászlóné:
Igen ilyen is van. A célom: egy békésebb, jobb és igazságosabb Magyarország, amit Karácsony Gergely úgy fogalmaz meg, hogy legyen szociális demokrácia, amely sokkal érzékenyebb a szociális problémákra, az emberek problémáira, mint a jelenlegi kormány. Meg kell szüntetni a félelem- és gyűlöletkampányt. Ma már mindenki fél valamitől vagy valakitől. Az emberek biztonságban, szabadságban és békességben akarnak élni. Ehhez a feltételeket a mindenkori kormánynak kell biztosítani.

Szabolcsihír: A város korábbi polgármestereként – és nem csak városlakóként - nyilván kiemelt figyelemmel kíséri Nyíregyháza fejlődését. Hogyan értékeli az eltelt nyolc évet?
Csabai Lászlóné:
Ami Nyíregyházát illeti, elismerem, hogy nagyon sok Európai uniós pénz érkezett a városba, ezt nem lehet letagadni. Mint ahogy minden megyei jogú városba, és ennek örülni kell. Bár, ha azt nézem, Borsodban, Baranyában, Szabolcsban hogyan néptelenednek el járások, akkor ezt a sok pénzt lehet, a nemzet érdekében jobban is el lehetett volna osztani. Mert bár mi a városért dolgozunk, mégis azt gondolom, az egész nemzetért vagyunk felelősek. Az önkormányzat korrupciós ügyeiről nagyon sok pletyka terjed a városban. De miután tudom, hogy rólam milyen megalapozatlan dolgok és hazugságok fogalmazódnak meg, én óvatos vagyok ezekkel a kritikákkal, de van néhány olyan ügy, amit minden városlakónak mérlegelni kell a választásnál.

Szabolcsihír: Említene ezek közül néhányat?
Csabai Lászlóné:
Ilyennek tartom a Szarvas utcai volt pártház értékesítését, a Park vagy Erzsébet Szálló értékesítését, de ilyen a NYÍRVV és a Jósa András Kórház ügye is.

Szabolcsihír: Amennyiben?
Csabai Lászlóné
: Minden korábbi ismeretem és a szakemberek véleménye alapján mondom, hogy a Szarvas utcai irodaház és a Park Szálló valós értéke alatt került új tulajdonoshoz. Ezzel veszteség érte a nyíregyházi önkormányzatot. A NYÍRVV ügyben is biztonsággal tudok véleményt nyilvánítani, hogy ott visszaélés történt. Egyrészt Orosz Zoltán aki felfedte az ügyet, saját egzisztenciáját kockáztatta. Miért tette volna? Másrészt az érintett ügyvezetőnek a korábbi években már volt két büntetésgyanús ügye. Érthetetlen számomra miért ragaszkodott hozzá annyira a polgármester.

A Jósa András Kórháznál a bíróság jogerősen is kimondta, hogy a tervezési szerződéseknél olyan szerződésbontás történt, aminek a következménye több 100 millió forintos kártérítés.

Ezen túl: a beruházás legalább 2 évet késett, több mint 1 milliárddal többe került a tervezett költségvetésnél. S talán a legfontosabb, hogy a betegek később jutottak megfelelő ellátáshoz a kórházakban. Közben a Bocskai úti rendelő intézet állapota még ma is kritikán aluli.

Szabolcsihír: Szinte korszakos jelentőségűnek számított tavaly év végén Nyíregyháza és Debrecen együttműködési megállapodásának aláírása, amely arról tett tanúbizonyságot, hogy félretéve a korábbi rivalizálást, közös célokért együtt küzdenek.
Csabai Lászlóné:
Téved polgármester úr, hogy korábban Debrecen és Nyíregyháza vezetése között nem volt együttműködés. Ezt a Regionális Fejlesztési Tanács ülés résztvevői is tudják bizonyítani. Annak viszont örülök, hogy komoly vitával sikerült megakadályoznom, hogy még 10 kilométerrel nagyobb kerülő legyen a nyíregyháziaknak egy budapesti út az M3-as. Mert ez volt a Debrecen-Nyíregyháza vita oka és tétje. Ha valóban együttműködés lesz Debrecen és Nyíregyháza között, akkor a sportlétesítményeknél lehetne gazdaságosabb megoldásokat találni. Sok-sok millió forintot költünk el feleslegesen Kisvárda és Nyíregyháza versengése miatt, akár a fürdőfejlesztésre, akár az egyetemi képzésre gondolunk. Az önkormányzat területén is van bőven tennivaló. Amit a legfontosabbnak gondolok, és országgyűlési képviselőként is nyilván szóvá fogom tenni, hogy már ide kellett volna érnie a vasút-korszerűsítésnek.

Szabolcsihír: Az ígért felüljárókkal?
Csabai Lászlóné:
Az öt felüljáróval, és az állomás akadálymentesítésével.

Szabolcsihír: Elfogadhatatlan, hogy sem a mozgáskorlátozott, sem a babakocsis gyermekével utazni szándékozó édesanya nem tud lemenni az aluljáróba, hogy a kívánt vágányhoz eljusson.
Csabai Lászlóné:
Itt mi is hibásak vagyunk, mert mikor a vasútállomás felújítását elvégeztük, meg kellett volna követelnünk, hogy a mozgáskorlátozottak számára is akadálymentes legyen. De azóta eltelt közel 20 év. Muszáj lenne minél hamarabb megoldani a problémát, és erre nem válasz, amit a polgármester mond, hogy nem vonattal, hanem kocsival jönnek a turisták Nyíregyházára. De nemcsak a turista miatt kell az akadálymentes állomás, hanem a bejáró miatt, vagy aki a piacra hozza az áruját, vagy aki a bőröndjét húzza maga után, a gyerekét tolja babakocsiban. Ezeket kellene megoldani. Úgy gondolom, hogy egymásra jobban figyelő, egymást jobban megbecsülő, jobban tisztelő hangulatot kellene ebben az országban teremteni.

Szabolcsihír: Ez nehéz lesz, mert úgy tűnik, a gyűlöletre fogékonyabbak az emberek. Most vannak olyanok, akik úgy érzik, ha nem szimpatizálnak a hatalommal, akkor már nem is érezhetik magukat magyarnak. Mintha most kétféle magyar létezne ebben az országban.
Csabai Lászlóné:
Valóban találkozom ilyen jelenségekkel, az üzletekben a közlekedésben. Jó a világgazdasági környezet, alacsonyak az energiaárak, alacsonyak a kamatok, és van egy gazdasági fellendülés sok Európai uniós pénz jön az országba. Miért nem lehet ezt az emberek jobb életére fordítani? Miért nem jobb kedvű az ország lakossága? Ezen változtatni kell.

Szabolcsihír: Milyen esélyt lát arra, hogy ezen lehet változtatni?
Csabai Lászlóné:
Az MSZP – Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje ismertsége és népszerűsége hétről-hétre nő. Az MSZP politikusai személyes példával bizonyították, hogy készek az összefogás érdekében a képviselőjelöltségről lemondani. Csak néhány példa: Korózs Lajos, Gőgös Zoltán, Tóth Bertalan, Mesterházy Attila. Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt egyetért a baloldali politikával, beszédéből érződik, hogy őszintén akar az alacsony jövedelműek helyzetén javítani. Az is reménykeltő, hogy az általa felkért szakemberek között több olyan van, aki már bizonyította nemzeti elkötelezettségét és szakmai rátermettségét. Én nem pozícióért indultam a választáson, hanem ezt a jó szívvel felvállalható politikát akarom támogatni. Korábbi eredményeim alapján biztos vagyok abba, hogy több támogatást tudok szerezni, mint az új pártok jelöltjei. Érdeklődve várom a Közös Ország Mozgalom közvélemény kutatását, és természetesen részt veszek a február 15-ei vitán is. Nekem egyik jelölttel sincs problémám, az Orbán Viktor által fémjelzett, központosító, agresszív, demokrácia intézményrendszert lebontó kormányzást szeretném megváltoztatni. Egy olyan országban szeretnék élni, ahol megőrizzük a jó intézkedéseket (pl. családtámogatás), de megszüntetünk mindent, ami hazugságra, ellenségeskedésre épít.

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés