Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megkezdődött a voksolás az ázsiai kontinensen

| 2018. 04. 08. | 01:26:00
Most van lehetősége beleszólni, éljen vele!
Megkezdődött a voksolás az ázsiai kontinensen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megkezdődött az óceániai és ázsiai magyar külképviseleteken az országgyűlési képviselők választása helyi idő szerint vasárnap reggel. Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton szavaztak. 

A külképviseletek helyi idő szerint reggel 6-tól este 7 óráig várják a voksolókat. Az Amerikán kívüli első szavazókör Új-Zélandon, Wellingtonban nyílt meg, közép-európai idő szerint szombat este 8 órakor. Ezt követte közép-európai idő szerint 22 órakor az ausztrál kontinensen Canberra, Melbourne és Sydney. Négy szavazókörben összesen 574 szavazót várnak. 

Az első ázsiai szavazókör Japánban (Tokió) és Dél-Koreában (Szöul) nyílt meg, közép-európai idő szerint szombaton este 11-kor.

A következő órában (itteni idő szerint éjfélkor) nyílik meg a Kínai Népköztársaságban Csungking, Sanghaj, Hongkong és Peking szavazóköre. A kínai szavazókörökkel egy időben nyit ki Szingapúr szavazóköre is, valamint Manila (Fülöp-szigetek), Kuala Lumpur (Malajzia) és Ulánbátor (Mongólia) szavazóköre. 

Egy óra múlva, közép-európai idő szerint 1 órakor nyit a magyar külképviselet Thaiföldön (Bangkok), Vietnamban (Hanoi és Ho Si Minh-város), továbbá Indonéziában (Jakarta).

Közép-európai idő szerint hajnali 2-kor nyitnak a szavazókörök Kazahsztánban (Asztana és Almati). 

Fél órával később nyit a külképviselet Indiában (Új-Delhi és Mumbai), újabb fél óra múlva pedig Oroszországban (Jekatyerinburg), Pakisztánban (Iszlámábád), Üzbegisztánban (Taskent). 

A felsorolt 25 külképviseleten összesen 1822 magyar választópolgár kíván szavazni.

A külképviseleteken (Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain) azok adhatják le voksukat, akik március 31-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe. A külképviseleteken szombaton és vasárnap mintegy 58 ezren szavazhatnak, négy éve 28 ezren szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben.

A külképviseleteken a diplomáciai képviselet munkatársai a külképviseleti választási iroda (küvi) tagjai, a küvi vezetője azonban a Külügyminisztériumból érkezik. A külképviseleteken nem számolják össze a szavazatokat, hanem az urnákat legkésőbb csütörtök éjfélig Magyarországra szállítják a Nemzeti Választási Irodához, és ott számlálják meg a voksokat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés