Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint kétszázezer diák kerül górcső alá

| 2018. 05. 23. | 12:30:00
A szülőkre is feladat várhat.
Több mint kétszázezer diák kerül górcső alá
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Összesen 267 449 hatodikos, nyolcadikos és tizedikes diák oldja meg május 23-án a kompetenciamérés feladatlapjait.

A mérés – a sajátos nevelési igényű tanulók egy szűk csoportját kivéve – az adott évfolyamokon minden tanuló számára kötelező, így a mérésben az idén összesen 267.449 diák vesz részt (a 6. évfolyamon 93.379, a 8. évfolyamon 87.880, a 10. évfolyamon 86.190 fő)

– írja az Oktatási Hivatal.

A kompetenciamérés a diákok matematikai és szövegértési készségeit teszteli, „a feladatlapoknak nem célja az, hogy minden tanuló könnyen megoldja a bennük szereplő összes feladatot, hiszen az ország legjobb és leggyengébb tanulói is ugyanazt a tesztfüzetet kapják, és a mérésnek mindegyikükről megalapozott eredményeket kell szolgáltatnia. Így nem lehet meglepő, hogy míg egyes tanulócsoportok szokatlanul nehéznek találják a felmérést, mások szerint túlságosan könnyű”.

A diákok nemcsak a két feladatsort töltik ki, szüleik kitölthetik a szociokulturális háttért felmérő tanulói kérdőíveket is. „A pedagógiában többszörösen bizonyított tudományos tény, hogy a tanulók teljesítményére nagy hatással van családjuk szociális, kulturális és gazdasági helyzete. Éppen ezért a különböző tanulói összetételű iskolák pedagógiai teljesítményét pusztán a vizsgált kompetenciaterületeken mért teljesítményátlagok nem tükrözik megfelelően. A tanulói kérdőív célja, hogy országosan és iskolai szinten egyaránt elemezni lehessen a tanulók szociokulturális hátterének és mért teljesítményének összefüggését” – írja az Oktatási Hivatal.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés