Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Válsággal és törökökkel küzdöttek meg emelt szinten

| 2018. 05. 09. | 16:36:00
Komplex feladatokat kaptak a töriérettségin.
Válsággal és törökökkel küzdöttek meg emelt szinten
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Véget ért a történelem érettségi is: a legtöbb pontot érő feladatok között a világgazdasági válsággal, a pénzpiaccal és az Európai Unióval kapcsolatos kérdés is volt.

Az emelt szintű érettségin az I. részre a diákok 100 percet kaptak, a II. részre pedig 140 percet. A részeken belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatták meg az egyes feladatok között. Először az első feladatlapot kellett megoldaniuk, majd a másodikat. A II. feladatlapban hat feladatából hármat kellett választaniuk: egy rövid, egy hosszú és egy komplex feladatot.

Az írásbeli vizsga szöveges feladatait az alábbi kronológiai szakaszolás szerint jelölték: az ókortól 1849-ig, 1849-től napjainkig és komplex feladat az ókortól napjainkig. Ezekben a feladatokban néhány összefüggő mondatban vagy hosszabb szövegben kellett kifejteniük a válaszaikat. Minden feladat valamely forrás feldolgozását, értelmezését várja el.

A rövidebb feladatok között volt egy a világgazdasági válságról szóló, amelyhez a diákok több forrást és egy karikatúrát is kaptak. Több rövidebb feladat volt az 1848 előtti időszakból is, ezekhez is sok forrást elemezhettek a vizsgázók, illetve igaz-hamis feladatot is meg kellett oldaniuk.

A rövid esszék között szerepelt XIV. Lajossal és Mussolini külpolitikájával foglalkozó is. A komplex esszéknél pedig volt olyan feladat, amelynél a diákoknak I. (Szent) István és Nagy Károly politikáját kellett összehasonlítaniuk. A második részben ezeken kívül volt szó a reneszánszról, a magyar-török együttélésről a XVI. században és a XX. század földbirtokviszonyait is ismerniük kellett az érettségizőknek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés