Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Cirkuszi sátorban rendezik az idei kisvárdai színházi fesztivál előadásait

| 2017. 01. 18. | 11:33:00
Az ok prózai.
Cirkuszi sátorban rendezik az idei kisvárdai színházi fesztivál előadásait
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felújítás miatt egy színházzá átalakított cirkuszi sátorban tartják meg a június 16. és 25. között megrendezendő Magyar Színházak 29. Kisvárdai Fesztiválja előadásainak egy részét - közölte a rendezvény művészeti tanácsadója az MTI-vel.

Balogh Tibor elmondta, az eddigi fesztiválok központi helyszínéül szolgáló kisvárdai vár területét régészek veszik majd birtokba, hogy elvégezzék a vár rekonstrukcióját megelőző feltárást. Színházi előadásokat a Rákóczi Stúdióban és a Művészetek Házában is fognak tartani.

A tanácsadó kifejtette, hosszas megoldáskeresés végén a napokban dőlt el, hogy Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója a kisvárdai fesztiválszervezők rendelkezésére bocsát egy színházzá átalakított cirkuszi sátrat. Balogh Tibor ezzel kapcsolatban megjegyezte, a sátorszínház nem hagyományok nélküli Magyarországon, a Vígszínház társulata az 1993/94-es évadát a budapesti Nyugati pályaudvar mellett felállított sátorszínházban játszotta végig, Fekete Péter pedig a Békéscsabai Jókai Színház számára tervezett és építtetett - telepíthető előadáshelyszínként - egy ilyen sátrat. 

Az ígéretek szerint a kisvárdai konstrukció alkalmas lesz koncertszerű zenés darabok, külső helyszínre szánt előadások lebonyolítására, de bizonyos térelválasztó elemek berakásával akár művészszínházi stúdiódarabok helyszíneként is szolgálhat majd - tette hozzá.

A huszonkilencedik kisvárdai színházi fesztivál szakmai programját idén is Balogh Tibor színházi szakíró állítja össze, aki

a határon túli magyar színházak 2016 márciusa és 2017 februárja között bemutatott darabjai közül válogatja ki azokat a produkciókat, amelyek a szakmai nézők és Kisvárda közönsége számára a legérdekesebbek lehetnek.

A fesztivál védnöki tisztségét Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Andy Vajna kormánybiztos vállalta el. A színházi előadásokhoz kapcsolódó Szakmai Klub egyik felkért hozzászólója Máté Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Katona József Színház igazgatója lesz. A műfaji sokféleséget ígérő előadássorozatra - a fesztivál történetében először - filmszakmabeli érdeklődőket, producereket, rendezőket, operatőröket is hívnak, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy felkeltsék érdeklődésüket a Budapesttől távol alkotó színészek iránt.
A fesztivál részletes programját március 15. után hirdetik ki a szervezők.
Balogh Tibor az MTI-nek elmondta, már a harmincadik jubileumra való felkészülést és programbővítést szolgáló újítás lesz Sardar Tagirovsky rendező ötnapos, Arlequin - Kollektív szerepépítés című workshopja, amelyre 16 és 61 éves kor között jelentkezhetnek társulatnál dolgozó, vagy műkedvelő nők és férfiak. Részvételi díjat nem kérnek, a feltételeket tartalmazó hirdetmény hamarosan megjelenik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés