Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A japánok is elismerik a nyíregyházi Kossuth-díjast

| 2017. 11. 08. | 13:42:00
Egyenesen a kormánytól jött a kitüntetés.
A japánok is elismerik a nyíregyházi Kossuth-díjast
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb elismerést kapott Szabó Dénes, Kossuth- és Liszt-díjas karnagy, a Nemzet Művésze. A Nyíregyhazi KodáIy Zoltán Általános Iskola kamagya, a Cantemus Kóruscsalád igazgatója több évtizedes, eredményes munkáját japán kormányzati kitüntetéssel ismerték el.

Szabó Dénes megkapta a ,,The Order of the Rising Sun, Gold and Silver Rays", azaz A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rend elismerését. A kitüntetést a Japán Kormány adományozza.

Az őszi, külföldi kitüntetettek névsorát november 3-án tették közzé. A világszerte ismert és elismert karnagyról az índoklásban a következőket irták ,,Szabó Dénes A Cantemus Gyermekkórussal Japánban először 1992-ben tett látogatása óta számtalanszor járt Japánban, amelynek sok kiilönböző városában koncertezett, ezzel párhuzamosan - az általános iskolákat és a középiskolákat is beleértve - a helyi kórusokat vezényelte.

Napjainkig Japánból több mint kétezer diákot, kórust, karmestert és zenetanárt fogadott továbbképzésre, amivel nagymértékben hozzájáruIt a japán kórusok színvonalának emeléséhez - írják róla. A zenén keresztül létrejött ezen kapcsolatok hozzájárulnak Japán és Magyarország fiataljainak egymás közötti személyes kapcsolatainak fejlődéséhez is.

Ezek alapján a japán kormány úgy döntött, hogy Szabó Dénesnek A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendjét adományozza.

A Felkelő Nap Érdemrend japán kitüntetést 1875-ben a|apította Meidzsi, japan császár. Ez volt az első nemzeti kitüntetés, amit a japán kormány ítélt oda valakinek.

Jelenleg ez a harmadik legmagasabb, a Kormány által adományozott kitüntetés Japánban, de a legmagasabb, általánosan adományozott rend. (A legmagasabb állami kitüntetést, a Krizantém-rendet állami vezetők, vagy uralkodók kapják. A második legragasabbat, a Paulowina virág-rendet politikusoknak ítélik). A kitüntetés a felkelő nap sugarait és Japánt ábrázolja, arra enged asszociálni. A kitüntetés olyan személyeknek ítéli oda a szigetország kormánya, akik kiváló eredményt értek el egyes területeken (nemzetközi kapcsolatok, a japán kultúra terjesztése, fejlesztés az adott személy saját szakterületén, a jóIét fejlesztése, vagy a kömyezet megóvása)

A kitüntetést Magyarországról, Szabó Dénes mellett eddig a következő személyek kapták meg:

  • Hidasi Judit, magyar nyelvész, japanológus (3. fokozat: Arany Sugarak a Nyakszalaggal, 2005)
  • Vihar Judit, irodalomtö rténész, műfordító (3 . fokozat, 2009)
  • Martonyi János, magyar jogtudós, diplomata, Az első és második Orbán-kormány külügyminisztere ( 1 . fokozat: Nagyszala g, 20I 6)
  • Pinczés István, rendező, színházigazgató (5. fokozat: Arany és Ezüst Sugarak, 2016)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés