Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hinné? Már 150 éves, de egyre aktívabb

| 2018. 01. 10. | 13:26:00
A jubileum alkalmából programsorozat indul.
Hinné? Már 150 éves, de egyre aktívabb
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját a nyíregyházi Jósa András Múzeum. Az ország egyik legrégebbi múzeuma csaknem 1 millió műtárgynak ad otthont - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

A nyíregyházi megyei múzeum gazdag régészeti gyűjteményét a kiváló régészként, orvosként ismert Jósa András alapozta meg, és az intézmény jelenleg csaknem egymillió műtárgynak ad otthon - ismertette az intézmény történetét Rémiás Tibor igazgató, hozzátéve, hogy a kiállítóhelyen található műtárgyak mintegy 90 százalékát a régészeti anyag képezi, emellett történeti, néprajzi, valamint képzőművészeti gyűjteménnyel is rendelkeznek. 

Mint mondta, az intézményhez tartozik Nyíregyháza másik fontos múzeumi létesítménye, a Sóstói Múzeumfalu, ahová évente 65 ezer látogató érkezik. 

Az igazgató kitért arra, hogy a jubileum alkalmából 2018-ban három kiállítással várják a látogatókat, köztük a Magyar Nemzeti Múzeum Seuso-kincset bemutató vándortárlatával. A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc után lesz látható Nyíregyházán a Jósa András Múzeumban március 27. és április 15. között. 

Pénzügyi palota volt

A múzeum épülete Maróthy Kálmán építész tervei alapján 1925-ben épült, neoklasszicista stílusban. Kétemeletes, oszlopos saroképület, melyben a Magyar Királyi Pénzügyigazgatóság kezdte meg működését.

Pénzügyigazgatóságként a második világháború végéig töltötte be funkcióját, majd az épület 1950 és 1955 között a megyei tanács egyes szakigazgatási szerveinek adott helyet, ezt követően 1972-ig az MSZMP pártbizottságának székháza volt. Itt volt a Kelet-Magyarország szerkesztősége és több társadalmi-politikai szerv székhelye. Miután a Szarvas utca sarkán 1971-ben felépült az MSZMP-székház, kezdetét vette a Jósa András Múzeum gyűjteményének átköltöztetése a megyeházáról a Benczúr térre.

Az első középület volt az országban, melynek tetejéről jóval a rendszerváltás előtt távolították el a vörös csillagot. Ekkor a palota földszinti részét a levéltár, míg két emeleti traktusát a múzeum vette birtokba, mely 1974 tavaszán megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt.

A megyei levéltár gyűjteményét 1999-ben átköltöztették, így a múzeum vette birtokba a teljes épületet.

Az alapító

A múzeum gyűjteményét Jósa András (1834. Nagyvárad - 1918. Nyíregyháza) orvos, antropológus, régész alapozta meg

Jósa az érettségi után rövid ideig jogot tanult, majd az egyetemet otthagyva gazdasági főiskolát végzett. 1860-ban beiratkozott a bécsi orvosi egyetemre, ahol 1864-ben szerzett diplomát. A döblingi elmegyógyintézettben kezdett dolgozni, olyan jó híre volt, hogy Erzsébet (Sissy) királynéhoz ajánlották be orvosi kísérőnek, ám ő ezt nem vállalta, inkább hazajött, és Nagykállóban kezdett gyógyítani. A legendás hírű orvos 1884-ben lett Szabolcs vármegye főorvosa Nyíregyházán.

Hobbija volt a régészet, gyűjteményéből létrehozta a Szabolcs vármegyei múzeumot. A múzeum egyik szobájában érdekes film mutatja be az életét, tevékenységét, s az is kiderül, lányos apa volt, aki orgonasípoknak nevezte leánykáit.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés