Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ez igen! Nagy elismerésben részesült a nyíregyházi író!

| 2018. 02. 01. | 19:35:00
A díjat csütörtökön vette át.
Ez igen! Nagy elismerésben részesült a nyíregyházi író!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átadták csütörtökön az idei Artisjus díjakat. A könnyűzenei kategóriákban Závodi Gábor, Tariska Szabolcs, a Margaret Island szerzői közössége, Szeder-Szabó Krisztina és Szendrői Csaba, a komolyzenében Jeney Zoltán és Brandenburg Ádám, a magyarnóta-szerzők közül Tóth János István vehette át az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület díjait Budapesten. Az év könnyűzenei produkciója a Fishing on Orfű fesztivál lett, a könnyűzenei alkotói életműdíjat Wolf Péter kapta.

A szerzők ünnepe

Az Artisjus-díjak célja tizennyolcadik éve az, hogy az előadók mellett tevékenykedő szerzőkre irányítsa a figyelmet, őket ünnepelje. Az elismerést a zenei szakma ítéli oda, a beérkező ajánlásokat az Artisjus vezetőségének tagjai összesítik és ők döntenek a díjazottak személyéről - szerepel az Artisjus által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A könnyűzenei alkotói életműdíjjal elismert Wolf Péter klasszikus komolyzenei képzettségén túl, a Zeneakadémia jazz tanszakának elvégzése után zeneszerzői diplomát, majd doktori címet szerzett.

A könnyűzene műfajában olyan slágerek fűződnek nevéhez, mint a Most kéne abbahagyni; a Könnyű, mint az egyszeregy; vagy az Elsöpri a szél. A művészt a díjátadón méltató Victor Máté kiemelte: Wolf Péter szimfonikus zenekari darabok után egyre több tv- és filmzenét írt, köztük a Vukét, amellett rengeteg hangszerelést, átdolgozást készített.

Az év könnyűzeneszerzője díjat Závodi Gábor, az év könnyűzenei szövegírója Tariska Szabolcs lett. Az év könnyűzenei produkciója díjat a Fishing on Orfű fesztivál kapta. Az Artisjus vezetősége már másodszor választott fesztivált ebben a kategóriában.
A junior kategória egyik díjazottja a Margaret Island szerzői közössége, vagyis Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint lett, az év komolyzenei műve pedig Jeney Zoltán Aus tiefer Not című darabja. Brandenburg Ádám az év junior komolyzenei alkotója díjat kapta.

Az év magyarnóta-szerzője, Tóth János István kétszázötven nótája közül hatvan szerepel lemezen, CD-n, valamint hallható a rádióban és televízióban is.

Az irodalmi díjazottak névsorát az Artisjus már korábban nyilvánosságra hozta, az elismeréseket szintén ezen az ünnepségen adták át.

Az irodalmi nagydíjat Berkovits György kapta, a többi díjazott Turi Tímea, Schein Gábor, Földényi F. László és a nyíregyházi Csabai László.

Az Artisjus Irodalmi Díjat, amely az elmúlt években az egyik legrangosabb hazai irodalmi elismeréssé vált, idén immár 13. alkalommal adják át. A nagydíjjal az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotását jutalmazzák, a további díjak célja, hogy ösztönözze a tehetségüket már vitathatatlanul bizonyított művészek további alkotómunkáját, mind szépirodalom, mind más irodalmi műfajok terén. Az idei díjazottak költészet, tanulmány, esszé/kritika és próza műfajokban nyújtottak kiemelkedő teljesítményt.

Szindbád, a forradalmár

Csabai László Szindbád, a forradalmár című művéért részesült az Artisjus Irodalmi Díj elismerésben. Az író 1969-ben született Nyíregyházán és kisebb megszakításokkal azóta is itt él; könyvtáros-nyelvtanárként dolgozik egy helyi szakközépiskolában. Írásait számos folyóirat közölte, A legyőzött című elbeszélésének adaptációját pedig a Magyar Rádió mutatta be. Szindbád, a forradalmár című könyve a harmadik Szindbád-története, amely 2017-ben jelent meg a Magvető Kiadónál, a Szindbád, a detektív (2010) és a Szindbád Szibériában (2013) után. Ahogy Margócsy István fogalmaz laudációjában: „Csabai László nagyon jól ismeri a bemutatott társadalmaknak apró mozzanatait is, s oly széles epikai körképet tud nyújtani e társadalmak működéséről, amely felér sok tudományos elemzéssel is – holott az elvont tudományosságnak nyoma sincs írásaiban. E Szindbád-történetek olyanok, mint a régi-régi kalandregények: az izgalmas történetekkel, feszült cselekménnyel mindig a feltárt viszonyok végtelen bonyolultságára hívják fel a figyelmet.” (forrás: prae.hu)

A szerzővel 2017-ben készített interjút a Vörös Postakocsi című, nyíregyházi, irodalmi folyóirat, melynek állandó szerzője Csabai László.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés