Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyházi? Várják egy fellépésre a Nemzeti Színházban

| 2018. 05. 22. | 18:08:00
Csak előbb neveznie kell.
Nyíregyházi? Várják egy fellépésre a Nemzeti Színházban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Május 31-ig lehet nevezni a III. Nemzeti VERSenyre. A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete 2018-ban harmadik alkalommal hirdette meg a felmenő rendszerű versmondó és versklip versenyét valamennyi korosztály számára, nem hivatásos versmondók részére.

A VERSeny elsődleges célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, a magyar nyelv tisztaságának és sokszínűségének felvonultatása a költészet által, és a kulturális identitás erősítése – közölte a Szabolcsihírrel Lutter Imre, a zsűri állandó tagja. A nyíregyházi származású előadóművész hozzátette: a VERSenyre minden anyaországi, határon és tengeren túli magyar, vagy magyar nyelvet beszélő versmondót várnak a rendezők. A legjobbak a Nemzeti Színházban léphetnek fel.

A verseny védnöke: Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója. A zsűri állandó tagjai a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesületének művészei, szakemberei: Bakos-Kiss Gábor színművész, Kiss László rendező, Lutter Imre előadóművész, producer, Nagy-Kálózy Eszter színművész és Szabó László kommunikációs szakember, akikhez a döntőben újabb művészek csatlakoznak.

A két társszervező 2016-ban hirdette meg első ízben a Nemzeti VERSenyt. Már akkor több mint 200 versenyző jelentkezett, és hasonlóan nagy arányban jelentkeztek 2017-ben is. A VERSenyt a közösségi oldalakon is hatalmas érdeklődés övezi. Itt ugyanis nem pusztán a versmondásban jeleskednek a résztvevők, de a versfilmek és versklipek révén a mozgóképes műfajban is megmutathatják kreativitásukat, tehetségüket. A döntős alkotások pedig soktízezres látogatottságot mutatnak.

Idén is hasonló érdeklődésre számítanak a rendezők.

2018 az első világháború befejezésének századik évfordulója, amelynek alkalmából a III. Nemzeti VERSeny döntő tematikája a Nagy Háborúval kapcsolatos költészetre épül, amellett, hogy a VERSeny a klasszikus és kortárs irodalom szabadon választott verseinek is teret ad.

A minden korosztály részére meghirdetett versenynek idén is három fordulója lesz. Minden nevező négy verssel jelentkezhet, ezek mindegyike magyar költő már megjelent költeménye kell, hogy legyen.

A két online fordulót követően a döntő a Nemzeti Színházban lesz. Mivel 1918. november 11-én írták alá a fegyverszünetet az antant és Németország képviselői, a III. Nemzeti VERSeny döntő hétvégéje az évforduló apropóján, az Emlékezés Napjához kapcsolódva, november 10-én és 11-én rendezik meg.

A legjobb előadók a komoly pénzjutalmak mellett értékes díjakban részesülnek, a Nagy Háborút felidéző versek valamelyikét videón megjelenítő versenyzők legjobbja pedig különdíjat kap.

Nevezési határidő: 2018. május 31. Aki többet szeretne tudni, a www.vers.hu/nemzeti-verseny oldalon, a Nemzeti Színház honlapján (https://nemzetiszinhaz.hu/magazin/2018/03/1-170) és a Nemzeti VERSeny facebook oldalán tájékozódhat.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés