Hirdetés

Magyar ököl már nem oda üt, ahova köll

2015.11.05. 14:06

Magyar ököl már nem oda üt, ahova köll

A magyar foci szintjére züllött a boksz is? Kibeszéljük a témát a debreceniek olimpiai bronzérmes ikonjával. Cívishír-interjú

Hirdetés

Cívishír: Mindössze két öklözőnk jutott ki a legutóbbi világbajnokságra, mindketten kiestek az első körben. Mi erről a véleményed?
Váradi János: A sportág népszerűsége és fejlődése azt eredményezte, hogy már csak kemény kvalifikáción keresztül lehet világbajnokságra kijutni, erre most csak két versenyző volt képes. Annak persze nem örülök, hogy a mieink idejekorán elvéreztek.

Cívishír: No de mi az oka ennek a szerény eredménynek?
Váradi János:A boksz rengeteget fejlődött az utóbbi évtizedekben, ugyanúgy, mint minden más sportág. A nemzetközi ritmust ezek szerint még nem tudtuk rendesen felvenni.

Cívishír: Szántó Öcsi bácsi szerint ötven évet lépett vissza az ökölvívás.
Váradi János: Olvastam az interjút, ő arra gondolt, hogy a fejvédő nélküli boksz változtatta meg a küzdőstílust. Mi szerintem nem vagyunk ötven évre a világ elitjétől.


Váradi János

Cívishír: Egykori ellenfeled, az olimpiai bajnok Kovács István szerint a magyar boksz Csötönyi Sándor irányítása alatt teljesen lezüllött.
Váradi János: Ezt az interjút is olvastam. Szerintem most inkább összefogni kéne az egész magyar ökölvívó társadalomnak és megtalálni a kiutat ebből a helyzetből.

Cívishír: Összefogni? Kivel? Kokó szerint nemzetközi szélhámos az elnök.
Váradi János: Ezt nem kommentálom, nem vagyok bennfentes a szövetségben, nincs meg hozzá a kellő tájékozottságom.

Cívishír: Meglehetősen régen fordult elő, hogy hajdúsági bunyós nélkül rendezzenek világversenyt. Dohában nem volt kiért szorítani. Szűkebb pátriánkban is baj van?
Váradi János: Nem érzem a bajt, inkább generációváltás zajlik. Kalucza Norbiék kiöregedtek, most egy másik korosztály bontogatja a szárnyait. Szabó Sándor éveken keresztült rengeteg munkát  és energiát fektetett a debreceni ökölvívásba, a DVSC-be, annak meg is volt az eredménye, sok-sok bajnoki cím, olimpiai részvétel, és még sorolhatnám. Ahhoz képest lehet érzékelni némi visszaesést, de a DVSC bokszklubja teljesen beágyazódott a debreceni sportéletbe és a magyar bokszéletbe, tehát a jövő reményteljes.

Cívishír: A hajdúsámsoniak is kiöregedtek?
Váradi János: Tudomásom szerint Varga Miklós megcélozza Riót, tehát a harmadik olimpiájára is ki akar jutni. Aki ismeri Máthé Attila edzőt, az tudja, hogy az ő lelkesedése nem csügged. Szerintem Hajdúsámson továbbra is fontos szereplője, fellegvára lesz a magyar ökölvívásnak.

Cívishír: Csakhogy nem jönnek a nemzetközi eredmények. Most, amikor dől az állami pénz a bokszba…
Váradi János: Az állami pénzből akadémiákat és regionális központokat hoztak létre, aminek az a célja, nagyon helyesen, hogy az utánpótlás fejlődjön. Eltelt két év, ki kell menni, és meg kell nézni, hogy mire költötték, költik a pénzt. Ilyen egyszerű. A nemzetközi eredményeket csak a jelenlegi garnitúra hozhatja.

Cívishír: Debrecen regionális központ, és aktív élet zajlik a DVSC-nél, azt tudjuk, de mi a helyzet Hajdúszoboszlón, ahol a Papp László Akadémia fenntartását fizeti a szövetségen keresztül az állam?
Váradi János: Hajdúszoboszlón 2015 március óta nem tartok edzést a Papp László Akadémiában.

Cívishír: Van egyáltalán versenyző?
Váradi János: Négy versenyző indult a junior OB-n, Debrecenben, eredményt nem értek el.

Cívishír: Jegyezzük meg, hogy a kevesebb állami támogatást kapó DVSC ezen a bajnokságon minden éremből szerzett egyet, és megnyerte a csapatversenyt. Edzőként dolgoztál Hajdúszoboszlón. Mi történt?
Váradi János: Nem egyeztünk sem szakmailag, sem emberileg a klub első emberével.

Cívishír: Szántó Józsefet és tanítványait, ha vannak olyanok, ritkán vagy egyáltalán nem látjuk a debreceni, regionális versenyeken. Zajlik érdemi munka Szoboszlón az állam súlyos tízmillióiért?
Váradi János: Csak ismételni tudom magam: a szövetség illetékesei menjenek ki, és nézzék meg, mire megy a pénz a különböző egyesületeknél, akadémiáknál, regionális központoknál. Ott minden kiderül.

Cívishír: Csak rá kell nézni egy verseny nevezőlapjára, majd az eredményekre, és abból rögtön kiderül, mi zajlik a pesti vagy vidéki műhelyekben.
Váradi János: Mindenképpen menni kell. Ha valahol eredmény van, oda azért, ahol nincs eredmény, oda meg azért.

Cívishír: Kokó azt is mondta a nagy port kavart interjúban, hogy a magyar edzők képzetlenek, nem beszélnek nyelveket. Egyetért?
Váradi János: Én azt gondolom, hogy az edzők tudásuk legjavát adják a versenyzőknek. Az ismeretek folyamatosan bővülnek a sporttudományban. Ezeket az ismereteket át kell venni és alkalmazni kell az ökölvívásban is. Abban lehet valami igazság, hogy a hazai trénerek nem alkalmazkodtak megfelelően a sportág nemzetközi tendenciáihoz, változásához. Ha nemzetközi porondon akarunk eredményesek lenni, akkor a nemzetközi trendeket kell figyelembe venni. Ebben a szövetségnek kell segítséget nyújtani.

Cívishír: Apropó! Hogy zajlik az edző képzés Magyarországon?
Váradi János: Véleményem szerint az állami edző képzés megfelelő színvonalú. Ezt az is bizonyítja, hogy sok magyar szakember dolgozik külföldön különböző sportágakban. A folyamatos törekvés a megújulásra, fejlődésre elengedhetetlen. Én most szereztem a szakedzői diplomát a Testnevelési Egyetemen. Természetesen alap- és középfokú edzői képzés is van, illetve évente egyszer edzőtovábbképzést tart a szövetség.

Cívishír: Az egyetemen szerzett tudást hol kamatoztatod?
Váradi János: Most éppen Török Ferenc profi ökölvívó felkészítését segítem.

Cívishír: Ferinek tiszta szívből szurkolunk, no de kielégít ez a munka? Gyerekeket kéne képezni, nevelni, megtanítani a boksz művészetére!
Váradi János: Ezen is dolgozom. Szeretem az ökölvívást és azt szeretném, ha eredményesebb lenne. Váci Mihály szavai jutnak eszembe: „Nem elég a jóra vágyni: a jót akarni kell!”

Cs. Bereczki Attila

Galéria

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés