Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Győr kulturális nagykövete érkezik

| 2016. 11. 08. | 15:44:00
Templomos lovag és fergeteges koncertorgonista, ezt Nyíregyházán és Mátészalkán is megtudhatjuk.
Győr kulturális nagykövete érkezik
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rákász Gergely 15 évesen, az ország legfiatalabb koncertorgonistájaként adta első hangversenyét. 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, 2016-ig több mint 1000 fellépése volt Európa és Amerika nagyvárosaiban.

Minden komoly teljesítmény mögött van egy megfelelési kényszer – mondta el a Szabolcsihírnek a művész, hozzátéve: ő egész életében az édesapjának szeretett volna megfelelni, és erre 35 éves korában döbbent rá.

Édesapja sosem dicsérte a szemébe, sosem mondta, hogy büszke lenne rá. A zöldségesnek viszont elárulta nemrég, hogy nagyon büszke a fiára.

Rákász Gergely Nyíregyházára nagyon szívesen jár koncertezni. Kiderült, a nyíregyháziak miatt, akikkel azonnal egymásra találtak, és az ilyen barátságok számára nagyon fontosak, ezért ápolja őket.

Amikor először léptem fel Nyíregyházán, azt sem tudták az emberek, hogy ki vagyok, mégis eljöttek és telt házzal fogadtak – mondta el a Szabolcsihírnek.

Azóta minden évben elhozza az új műsorát Nyíregyházára, illetve Mátészalkára is, ahol a nyíregyházihoz hasonló, szintén szerető közönség várja.

A mostani koncertjén a 260 éve született Mozarttal indít, folytatja Liszttel, akinek idén halála 130. évfordulójára emlékezünk, és játszik Beethovent, Bachot.

Mozart nagyon hitt a spirituális alkímiában, vagyis abban, hogy javítható a lélek. Rákász Gergely a repertoárt az alkímiára fűzte fel, a koncertet a szépség, bölcsesség és erő hármasára építi.

Egyedi látásmódja fiatalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. Látványkoncertjeivel új műfajt teremtett, melyben képzőművészet, tánc, és színészi játék segítségével tízezrekhez közelítette a műfajt és a hangszert.

Hangversenyein nemcsak varázslatos játékával, de a zenetörténet izgalmas és színes meséivel is rabul ejti közönségét. Eddig hét szólóalbuma jelent meg. Szülővárosa Győr Kulturális nagykövete, Templomos lovag.

Koncertjei:

  • Mátészalkán: november 9. 18 óra, Szentpétery Kulturális Központ Szalkai László terme
  • Nyíregyházán: november 10. 18 óra, Kodály Zoltán Általános Iskola Kodály terme (Vay Ádám krt. 18.)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés