Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pálinkanapot rendeznek

| 2016. 11. 21. | 14:14:00
Minden lesz, mi szem-szájnak ingere, sőt, annál több is.
Pálinkanapot rendeznek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gasztronómiai élmények, látvány disznóvágás, kulturális, szórakoztató és hagyományőrző programok várják az érdeklődő nagyközönséget a Sóstói Múzeumfaluban 2016. november 26-án, szombaton, a Pálinkanapon.

Megkóstolható a disznótoros

Idén hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendeznek Pálinkanapot a Sóstói Múzeumfaluban. Kiemelt nemzeti értékeink között megyénkből három eredetvédett pálinka szerepel (a szatmári szilva, a szabolcsi alma és az újfehértói fürtös meggy), így a rendezvény autentikusságához nem férhet kétség - mondják a szervezők.

S mivel a téli időszak a disznóvágások hagyományos időpontja, magától értetődő volt e kulináris élvezetek összekapcsolása. Így a pálinka szerelmesei mellett azoknak is jó szívvel ajánlják a programot, akik a gyermekkori disznóvágások emlékképeit szeretnék feleleveníteni, de természetesen azoknak is, akik csupán kíváncsiak arra, hogyan is zajlottak a hagyományos disznótorok.

Az érkező vendégek figyelemmel kísérhetik a 9 órakor kezdődő disznóvágás minden fázisát, és kóstolójegy ellenében meg is ízlelhetik a hagyományos étkeket: a hagymás vért, a toroskáposztát, hurkát, kolbászt.

Nyitva lesz a Pálinkaház

A jó ételekhez forró italokat és kiváló pálinkákat is fogyaszthatnak a vendégek. A megye legrangosabb pálinkafőzdéi, családi vállalkozásai vesznek részt a napon, és kínálják a nagyvilágban is elismerést és rangot szerzett italaikat, pálinkakülönlegességeiket.

A rendezvényen a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjai is felvonulnak, és ünnepélyes keretek között minősítik az idei szatmári szilvapálinkákat.

A gasztronómiai élmények mellett népzenei és színházi produkciók gondoskodnak a jó hangulatról. A fellépők: 

  • SzabadTáncMívesek
  • Szatmár Kamara
  • Bab Társulat
  • Horváth Margit és Tóth Károly, a Móricz Zsigmond Színház művészei
  • valamint a fiatal zenészekből álló, friss alapítású, saját meghatározásuk szerint „ethno-beat” stílusban muzsikáló Aurevoir. zenekar

A Pálinkaházban új időszaki tárlat nyílik, amely Baloghné dr. Kovács Matild fotóművész csendéleteiből ad válogatást. Az érdeklődők ismeretterjesztő előadást hallgathatnak a pálinkafőzés törvényi hátteréről, de terítékre kerülnek a népdalok is, melyeket dr. Kálmánchey Albert pszichiáter főorvos fog vallatóra „Szerelem, szerelem, átkozott gyötrelem…” című interaktív előadásában.

András-napi hagyományok

A skanzen munkatársai felelevenítik az András-napi hagyományokat is. Ez a jeles nap a néphit szerint férjjóslásra és varázslásra is kiválóan alkalmas volt. A Nyírségben szokás volt az András-napi derelyefőzés. A lány 8-10 cédulára fiúneveket írt, s a cédulákat a derelyébe gyúrta. Amelyik derelyét a főzővíz elsőnek felvetette, úgy hitték, az lesz a jövendőbelijének a neve.

A férjjóslás másik, szintén gyakori módja volt az ólomöntés. A leendő férj foglalkozására következtettek belőle. Ezeket a praktikákat próbálhatják ki a látogatók. Az otthon maradt családtagok vásárfiáját a népi kirakodóvásárban vásárolhatják meg a vendégek, a gyerekek szórakoztatásáról pedig a falusi játszóudvar játékai gondoskodnak.

A Pálinkanap belépőjegy vásárlása nélkül látogatható. A helyszín megközelítését ingyenes buszjáratok is biztosítják, amelyek 08.30, 10.00, 12.00 órakor indulnak a nyíregyházi vasútállomástól, és 15.00, illetve 16.00 órakor szállítják vissza az utasokat a múzeumfaluból.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés