Hirdetés

Nyíregyházán is Szabó Magdát olvasnak

| 2017. 02. 16. | 13:49:00
Csatlakozott a maratonhoz a könyvtár is.
Nyíregyházán is Szabó Magdát olvasnak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Móricz Zsigmond Könyvtár is csatlakozik a IX. Szabó Magda Felolvasómaraton nemzetközi programjához. Az intézmény dolgozói február 21-én 10 órától olvasnak fel kedvenc Szabó Magda műveikből. A rendezvény nyilvános, várnak minden érdeklődőt.

Idén kilencedik éve indult útjára az a maratoni felolvasás, amelyet azóta minden év februárjában rendeznek meg. A nemzetközi méretűvé nőtt esemény fő szervezője 2014 óta a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával.

A felolvasás célja, hogy a magyar irodalom egy-egy kiemelkedő alkotójának életművére irányítsa a figyelmet országhatárainkon innen és túl. Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron művei után 2017-ben a száz éve született Szabó Magda írásait szólaltatják meg az egyes helyszíneken.

Szabó Magda (1917-2007)  irodalmunk huszadik századi klasszikusa,  számtalan irodalmi díj kitüntetettje, Kossuth- és Femina-díjas szerző. Az egyik legtöbbet fordított magyar íróként regényei számos országban és nyelven megjelentek. Életművében bármely korosztály találhat magának kedvére valót, témái egyetemesek, a világ bármely pontján élő olvasó személyhez szólnak. "Karcos" stílusát csak (meg)szeretni lehet. (Művei a Magyar Digitális Irodalmi Akadémia honlapján: https://pim.hu/hu/dia/dia-tagjai/szabo-magda)

A felolvasómaraton időpontja: 2017. február 21., kedd.  A világ bármely pontjáról lehet ismét csatlakozni a felolvasáshoz, bármikor a nap folyamán,  akár otthon egyedül, vagy családi programként, de felolvashatunk baráti társasággal kávézóban, teázóban, könyvtárban, intézményekben, bárhol ahol olvasni lehet és bármely nyelven, amelyre lefordították Szabó Magda írásait.

A szervezők célja: minél több belföldön és  külföldön élő, olvasni szerető személyt elérni, hogy a kulturális intézményeken kívül is olvassunk fel (kávézók, cukrázdák, könyvesboltok, szaküzletek, cégek, üzemek, kórházak, közterek, közlekedési járművek  stb. – amennyire  lehetőségeik engedik), hisz az olvasás mindnyájunk lehetősége, kiváltsága.

Jelentkezni február 17-ig lehet, a jelentkezési űrlap a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján (http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu) jobboldalt, a Szabó Magda  felolvasómaraton – 2017  ablakra  kattintva tölthető ki.

 

 

Hirdetés