Hirdetés

Vándorkiállítás érkezett Nyíregyházára

| 2017. 02. 14. | 22:06:00
Az egyetemen február 24-éig látogatható.
Vándorkiállítás érkezett Nyíregyházára
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az 500 éves reformáció címmel nyílt vándorkiállítás a Nyíregyházi Egyetem Tanítóképző Intézete és az Evangélikus Roma Szakkollégium szervezésében az egyetem kerengőjében. A tárlat anyagát a Nyíregyházán működő Bethlen Gábor Oktatási Alapítvány és a Bethlen Gábor Iskola és Óvoda közössége hozta létre a Reformáció 500 Emlékbizottság támogatásával.

A vándorkiállítás az év végéig lesz úton, Szegeden, Kolozsváron át Salgótarjánig, számos állomáson időz majd a következő hónapokban, a Nyíregyházi Egyetem D. épületében február 24-ig tekinthető meg.

A megnyitón a nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium diákjainak énekszolgálatát követően dr. Kiss Ferenc intézetvezető, a Nyíregyházi Egyetem általános rektorhelyettese köszöntötte a nagyszámú érdeklődőt,  majd  Laborczi Géza, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöke, az ERSZK igazgatótanácsának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy

Luther 95 pontjának nyilvánosságra kerülése után három hónappal már vitáztak róla a professzorok és tanítványaik a soproni egyetemen. Akkoriban három hónappal követtük tehát az európai trendet!

Luther tézisei szellemi értelemben lángra lobbantották Európát, az okok taglalása után Laborczi Géza a reformáció máig ható üzenetét, jelentőségét taglalta, melynek megértéséhez kiváló kiindulási pontot ad a tárlat.

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és az Evangélikus Luther Márton Kollégium diákjainak az ERSZK tanító, tanár és szociálpedagógia szakos hallgatói tartottak tárlatvezetést: Balázs Dávid, Balogh Jenifer, Balogh Roland, Katócs Gábor, Kovács Richárd, Lakatos István, Lakatos Magdolna, Szuhár Renáta és Varga Ákos.

A huszonöt roll upon elhelyezett anyag annak a középkori társadalmi háttérnek a felvázolásával vezeti be a környezetbe a szemlélődőt, melybe Luther Márton színrelépése illeszkedett. Képet kapunk a reformáció tanairól, azok terjedéséről, a követők által képviselt eszmei irányvonalakról, a reformáció európai, valamint az újvilágra gyakorolt hatásáról, majd a magyar reformáció legnagyobb alakjairól és jelentősebb fordulatairól, végül a protestantizmus újabb hullámairól is megemlékezve.

Az alkalomra egyébként elkészült a Luther nyomában című kiadvány. Az ERSZK hallgatói 2016. október 27-30-án jártak Wittenbergben, Eislebenben, Erfurtban, Drezdában, a tanulmányi kirándulásról készült esszékből szerkesztették a fényképekkel illusztrált könyvecskét.

Hirdetés