Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A nagykövet Nyírbátorba vitte a fegyvereit

| 2017. 07. 07. | 12:17:00
Érdemes megnézni őket.
A nagykövet Nyírbátorba vitte a fegyvereit
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Moldovai történeti fegyverkiállítás látható Nyírbátorban, a Báthori István Múzeumban Costin Petru ezredes a Moldovai Köztársaság budapesti nagykövete gyűjteményéből.

A nagykövet egyben a moldovai vámszolgálat múzeumának alapítója, aki több szakterületen nemzetközileg jegyzett gyűjteményekkel rendelkezik. Közöttük megtalálhatóak különböző országok egyedülálló katonai és vámtiszti egyenruhái, régészeti ritkaságok, egyházi ikonok, nemzeti zászlók, heraldikai értékek és numizmatikai ritkaságok.

Az ezredes évekkel ezelőtt bekapcsolódott a Moldovai Köztársaság területén szovjet fogolytáborokban elhunyt magyar katonák és polgári áldozatok eltemetési helyeinek felkutatásába, dokumentálásába, az emlékhelyek kialakításába. Tevékenységéért a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben és a Magyar Hadisírgondozásért kitüntető cím második fokozatában részesült.

A kiállítóterem falain kívül a múzeum folyosójának mindkét oldalát elfoglalta a gyűjtemény. Felöleli a témát kőbaltáktól a lándzsákig, nyilakig, a harci buzogányoktól, a fokosoktól, harci szekercéktől a vadász-, konyhai-, asztali- és harci késekig, építkezési- és hajószögekig, a sarlókig, patkókig, zárakig és lakatokig …

A kiállítás július 21-ig várja az érdeklődő látogatókat.

Tanyik József

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés