Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Minden tirpáknak itt a helye!

| 2017. 09. 20. | 11:02:00
Kétnapos fesztivált rendeznek Nyíregyházán, dr. Alban is jön.
Minden tirpáknak itt a helye!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fenséges látvány, feledhetetlen gasztronómiai és kulturális élmény, nem mindennapi szórakozás várja azokat, akik úgy döntenek, hogy szeptember 23-24-én ellátogatnak a szabolcsi megyeszékhelyre. A nyíregyháziak büszkék tirpák őseikre és hagyományaikra, ápolják is őket. Ennek ékes bizonyítéka a Tirpák Fesztivál, amelyet immár ötödik alkalommal rendeznek meg a belvárosban.

A Tirpák Fesztivál és Pálinkanap idén szeptember 23-24-én lesz, melyet vasárnap a II. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokság egészít ki.

A két nap alatt összesen 16 ezer adag étel készül, a finomságokat kóstolójegyek ellenében lehet elfogyasztani. Kóstolójegyet a Kossuth tér több pontján lehet majd vásárolni.

Szombaton a „szakma”, vasárnap az amatőr főzőcsapatok remekelnek, s a vendéglátás mellett össze is mérik tudásukat. Mindkét napon neves szakmai zsűri ítéli oda a legjobbaknak járó díjakat.

S ahogyan egy három eredetvédett pálinkával rendelkező megye székhelyéhez illik, az idei Pálinkanapon

minőségi gyümölcspárlatokat is mérnek majd Nyíregyháza főterén. A szabolcsi alma, a szatmári szilva és az újfehértói fürtös meggypálinkát érdemes megkóstolnia annak, aki erre a vidékre látogat.

Mert - ahogy a szervezők fogalmaznak - egy korty pálinka maga a természet, mely közelebb hozza a Nyírség hangulatát. A pálinka a baráti beszélgetések, ünnepi étkezések gasztronómiai élvezetének megkoronázása. Egyaránt fogyasztható étkezés előtt, étkezés után.

Népi ízek találkozója

Szombaton több mint 20 nyíregyházi étterem és hagyományőrző egyesület mutatkozik be finomabbnál finomabb falatokkal. Valamennyien tirpák népi ételeket kínálnak majd, de lesz, aki a saját specialitását mutatja be, vagy a manapság „divatos” újragondolt változattal száll versenybe. Mellettük hét szakképző iskola is képviselteti magát, előtérbe helyezve a hagyományok ápolását.

A vendégek közel 40 féle ételből válogathatnak. Megkóstolhatják többek között: a tirpák cirkás paszulylevest, a vágási lestyános ökörpörköltet köles-dödöllével, a krumplis gömböcöt kukorica lángoson tálalva, a tirpák káposztás tejfölös libaaprólékot tepertős galuskával, a kondások bablevesét, a káposztás krumplis paszulylevest házi tejföllel, a pergelt savanyú káposztás csirásgaluskát tepertővel, a káposztás puliszkát, a törtpaszulyt, tirpák tarhonyát, vaddisznópörköltet.

Lesz szatmári és szabolcsi töltött káposzta, toroskáposzta, túrós sztrapacska, káposztás sztrapacska, krumpli lángos, töltött lángosok, hagymás csülök, marha rostélyos.

A tirpákok hagyományos étele, a lapcsánka is megjelenik több csapatnál akár húsos formában, vagy lapcsánka toronyként. Akik a hagyományos ízeket szeretnék megkóstolni kicsit modernebb változatban, választhatnak rakott burgonya levest kolbász morzsával, a toroskáposzta burgert, véresburgert, ínyenc burgert tirpák módra házi fűszeres burgonya tallérral, vagy az erdei gombás szürkemarha ragut cukkini lapcsánkával.

Az idei gasztronómiai kínálatot a határon túlról érkező és testvérvárosi csapatok saját specialitásaikkal is színesítik. Így megkóstolhatjuk többek között a Nagykárolyi Hagyományőrző Egyesület töltött lángosát, a rzeszówi juhsajtos galuskát, a zsureket, vagy az Ivano-Frankivsk csapata által készített grillezett húsokat.

A zsűri tagjai: Boros László Venesz-díjas mesterszakács, a zsűri elnöke Dankó László mesterszakács Dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzos muzeológus Nagyné Varga Katalin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

Dédike csörögéje, káposztás béles

A két nap alatt több mint 3000 adag sütemény és édesség vár majd gazdára, melynek számos változata készül el. Lesz tirpák tekercs, dédike csörögéje, almás-, káposztás béles, almás puffancs, almás-, káposztás-, szilvalekváros rétes, ízes fánk, csőröge, rácsos almás, kemencés kalács, mákos-diós kőttes, bobájka, hájas tészta, tökös béles, sőt még mákos tengeri is. Meg lehet majd kóstolni az országtortákat, és készülnek cukormentes süteményekkel is.

Tavaly a Tirpák Fesztiválon „Krúdy kedvenc tortáját” sütötték meg óriási méretben, idén májusban pedig egy ezerszeletes, óriás tirpák kenyérlángossal lepték meg a Városnapokon a nyíregyháziakat a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának diákjai. Most ismét remekelnek, ezúttal

a „Város Szilváslepényét” sütik meg, amelyből ezer adagot kínálnak az érdeklődő ínyenceknek.

A porlós tésztájú, fahéjjal ízesített óriás szilváslepény alapja a hagyományos penyigei „nemtudom” szilva. Az óriás lepény elkészítéséhez 50 kg lisztet, 50 kg kristálycukrot, 12 kg porcukrot, 2 kg vaníliás cukrot, 20 csomag fahéjat, 150 db tojást, 15 kg margarint, 5 kg sütőport, 60 kg szilvát, 10 kg szilvalekvárt és 14 kg zsemlemorzsát használnak fel.

A sütést 2 cukrász és 2 szakács szakoktató 17 tanuló bevonásával végzi. 2 felszolgáló szakoktató és 8 tanuló kínálja az érdeklődőket vasárnap a Kossuth téren. V. Tirpák Fesztivál és Pálinkanap – II. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokság

A program

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés