Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kialudt az olimpiai láng Rióban

| 2016. 08. 22. | 10:57:00
Magyarország 12. az éremtáblázaton
Kialudt az olimpiai láng Rióban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Maracana Stadionban rendezett vasárnapi záróünnepségen kialudt a láng, ezzel véget ért a XXXI. nyári olimpia Rio de Janeiróban.

A két és fél órás programban a visszaszámlálás után, amellyel a híres pilótának és feltalálónak, Santos Dumont-nak állítottak emléket, a szervezők a helyi állatvilág sokszínűségének és szépségének adóztak: madárfigurák sokasága formázta meg a város nevezetességeit. Ezután a zenéé volt a főszerep, Martinho da Vila, az Unidos de Vila Isabel szambaiskola legendás alakja, a riói szamba meghatározó személyisége énekelt lányaival és unokájával. A brazil himnuszt - az ország lobogójának felvonása alatt - 27 gyerek énekelte el szimbolizálva Brazília 26 szövetségi államát és egy szövetségi kerületét. Roberta Sá, a brazil új generáció egyik sztárja szólalt meg ezután, miközben Carmen Mirandának, az 1930-as 1940-es évek szambatáncosának, énekes-, illetve színésznőjének árnyéka volt látható mögötte. Csakhamar pedig a 207 delegáció zászlói érkeztek - a göröggel és a brazillal az élen - a stadionba.

Hosszú Katinka vitte a zászlót

A magyart a Rióban három arany- és egy ezüstérmet nyert úszó Hosszú Katinka vitte. Aztán az olimpia hősei, maguk a sportolók - köztük a menekültek csapatának tagjai - jelentek meg együtt, elvegyülve a küzdőtéren, közben a DJ Dolores and Orchesta Santa Massa, valamint DJ Mika Mutti zenélt. Háromnegyed órán keresztül özönlöttek az aréna közepére a zuhogó eső ellenére felszabadultan, önfeledten szórakozó versenyzők, illetve edzőik, hivatalos kísérőik. 

Gyurta a NOB tagja lett 

A hivatalos program részeként mutatták be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottságának újonnan megválasztott négy tagját, köztük az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszót, Gyurta Dánielt, majd az önkéntesek munkájáért járt a köszönet.

Tokió vette át a stafétát

A görög himnusz hangjaira felvonták Görögország - az olimpia bölcsőjének - lobogóját, az olimpiai himnusz alatt pedig leengedték az olimpiai lobogót, majd Eduardo Paes polgármester átadta azt Thomas Bachnak, a NOB elnökének, aki Koike Jurikónak, a négy év múlva rendező Tokió kormányzójának nyújtotta át. A ceremónián külön blokkot kapott a bemutatkozásra a 2020-as olimpia városa. A műsor elején felbukkant a Tokiótól Rióig vezető földbe fúrt virtuális csatornából előbújva Abe Sindzó miniszterelnök, s a nagy sikert arató látványos japán showműsor következett. A hivatalos rész után szambafesztivál zárta az ünnepséget.

Magyarország 12. az éremtáblázaton

Az augusztus 5-én kezdődött játékokon - melynek mottója "um mundo novo" (egy új világ) volt - 11 303 sportoló vett részt, 306 számban hirdettek győztest, Magyarország nyolc arannyal, három ezüsttel és négy bronzzal a 12. helyen végzett az éremtáblázaton. Rio - amely első dél-amerikai városként volt házigazdája olimpiának - szeptember 7. és 18. között a paralimpikonokat látja vendégül.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés