Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

London hőse semmi pénzért nem hagyná el Nyíregyházát

| 2018. 07. 05. | 22:11:00
Nyíregyházi 21-es.
London hőse semmi pénzért nem hagyná el Nyíregyházát
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Naponta feltűnik Nyíregyháza, főként Sóstó utcáin. Edzőjével, aki kerékpárral követi, rendszerint ugyanazt az útvonalat járják be. Sokan már messziről integetnek vagy köszönnek nekik. Ő London hőse, aki tavaly magyar rekordot állított be 50 kilométeren. Eredményeire, sikereire büszke, de rendkívül szerény, kedves fiatalember, aki alázattal rendel alá mindent a gyaloglásnak. Eddig szülei támogatták céljai elérésében, tavalyi esküvője óta már a felesége is. Helebrandt Máté gyaloglótól kérdeztünk 21-et.

Szabolcshír: Miért pont a gyaloglást választottad?
Helebrandt Máté: Előtte már sportoltam, atletizáltam 10 éves korom óta. Bakosi Béláné és Kiss László volt az edzőm a Nyírsuliban. Aztán, amikor a Vasvári Pál Gimnáziumban folytattam a tanulmányaimat, edzőt váltottam, és a mai napig Pokrovenszki József az edzőm. Eleinte közép- és hosszútávfutó voltam. A gimiben volt két gyalogló, akiknek egy csapatbajnokság miatt szükségük volt egy harmadikra. Megkértek, hogy segítsek. Meg kellett tanulnom a gyaloglómozgást, aminek a lényege, hogy az egyik lábadnak mindig a talajon kell lennie. Az első két verseny olyan jól sikerült, hogy megtetszett a gyaloglás, és maradtam.

Szabolcshír: Gondolkodtál már azon, hogy hány kilométer lehet a lábadban? Mennyit gyalogolsz egy nap?
Helebrandt Máté: Őszintén szólva ebbe még bele sem gondoltam. Heti 140-150 kilométert gyaloglok, az egy évben 6000 kilométer. Havi egy pár cipő elkopik. A reggeli edzés 2-2,5 órás, a délutáni 1-1,5 órás, közben gyógytorna, konditerem.

Szabolcshír: Szerinted 10 nyíregyháziból hány ismer meg az utcán?
Helebrandt Máté: Tízből négy. Az útvonalon, melyet az edzések alkalmával járunk be, azért többen. Nagyon aranyosak, szurkolnak, biztatnak, köszönnek a lakók.

Szabolcshír: Soha nem érezted még, hogy inkább futnál a célig, mert úgy gyorsabb?
Helebrandt Máté: Eleinte igen, de már nagyon berögzült ez a mozgás. Nincs olyan, hogy véletlenül átváltok, nagyon kell koncentrálni a mozgásra. Egyik lábnak mindig a talajon kell lennie, két láb egyszerre nem lehet a levegőben, és hajlított lábbal sem lehet földet érni. A versenyeken ezt figyelik a bírók, ha hibát látnak, azonnal figyelmeztetnek. Egyébként szinte futó tempóban megyünk, 14-15 km/órás sebességgel.

Szabolcshír: Ha utazás, akkor észak, dél, kelet vagy nyugat?
Helebrandt Máté: Keletre semmiképp, inkább nyugat, dél vagy észak. Tavaly Dominikán nyaraltunk, idén Olaszországba vagy Izlandra utazunk.

Szabolcshír: Bicikli, autó vagy motor?
Helebrandt Máté: A motor nagy szerelmem, de a sport miatt nem kockáztathatok. Az autó a legbiztonságosabb. A versenyekre pedig repülővel utazom.

Szabolcshír: Szerinted mi a legjobb Nyíregyházában?
Helebrandt Máté: Tősgyökeres nyíregyházi vagyok, minden ideköt. Nagyon szeretem, soha nem tudnék elköltözni innen. Itt laknak a barátaim, a családom. Nyíregyháza élhető város. Nem kicsi és nem is nagy. Éppen jó. Imádok ide visszajönni.

Szabolcshír: Mi a legrosszabb?
Helebrandt Máté: Olyan nincs.

Szabolcshír: Svéd gombasaláta vagy rántott csirke?
Helebrandt Máté: Mindenevő vagyok, de ha választani kell, inkább hús. Oda kell figyelnem az étrendemre, az egészségtelen ételeket – kóla, cukros dolgok – elutasítom, a húst pedig ledolgozom, nem érdekes, hány kalória, elégetem edzésen.

Szabolcshír: Sör, bor vagy pálinka?
Helebrandt Máté: Esetenként egy pohár vörösbor, de verseny előtt (EB, VB) hat hónappal semmilyen alkohol tartalmú italt nem fogyasztok. Most legutóbb szilveszterkor ittam, egy pohár pezsgőt. Vendégségben mindig én vagyok a sofőr.

London, 2012, egyéni csúcs (MTI-fotó)

Szabolcshír: Melyik volt életed legemlékezetesebb versenye?
Helebrandt Máté: Kettő is volt. Az egyik 2012-ben az londoni olimpia. Minden sportoló álma az ötkarikás játékokon való részvétel. És jól is sikerült az egyéni csúcs miatt. A másik a tavalyi londoni világbajnokság.

London, 2017 országos csúcs

Helebrandt Máté: Szabolcshír: Magyar csúcsot állítottál be 2017. augusztus 13-án Londonban: 50 kilométeren 3 óra 43 perc 56 másodperccel hatodikként értél célba. Érezted, hogy itt most nagy dolog történik?

Helebrandt Máté: Egészen fantasztikus volt. A verseny után 2 hétig nem is tudtam aludni, két-három napig csak altatóval tudtam elaludni. Egészen felpörgött az agyam attól a versenytől, nem tudtam elhinni, hogy ez velem megtörtént. Londont nagyon szeretem.

Szabolcshír: Akkor nem is kérdezem, melyik a kedvenc városod Nyíregyháza után. Megszokott látvány már a városban, hogy edződdel rójátok a kilométereket Nyíregyháza utcáin, te gyalogolsz, ő kerékpárral követ. Nem hiányzik egy edzőpartner?
Helebrandt Máté: Nem. Már annyira megszoktam, hogy nem kell máshoz alkalmazkodni. A gimibeli, korábbi két társam, akikkel együtt kezdtem gyalogolni, már abbahagyták. Nekem meg olyan eredményeim voltak, hogy nem lehetett abbahagyni.

Szabolcshír: Kedvenc távod?
Helebrandt Máté: Az 50 kilométer.

Szabolcshír: Család nélkül a versenysport elképzelhetetlen. Egyértelmű, hogy a család az életét, a programokat, nyaralást, stb. az élsportolóhoz igyekszik igazítani.
Helebrandt Máté: Ha nem lenne ilyen családom, amely a hátterem – a szüleim és a párom – biztos nem jutottam volna idáig. A szüleim minden versenyemre elkísérnek. Sohasem húztak vissza, mindig segítenek. Ott voltak Rióban, Londonban. És most már a feleségem, Ivett is. Ő egyébként válogatott tájfutó volt, tudja, mit jelent ez.

Szabolcshír: Ha nem a gyaloglásban mutatkozik meg a tehetséged, melyik sportágat választottad volna szívesen?
Helebrandt Máté: Az úszás nagyon tetszik, kalapot is emelek előttük. Ez egy nagyon nehéz sport. Ha egyszer befejezem a gyaloglást, biztos úszni fogok.

Szabolcshír: Hogy telik a nyarad?
Helebrandt Máté: Felkészüléssel. Augusztus 7-én Európa Bajnokság, addig nincs pihenés, nincs nyaralás. Másfél hétre elutazunk a Csorba-tóhoz edzőtáborba, aztán következik a felkészülés a versenyre. Most az EB-re összpontosítunk. Aztán lesz még két verseny szeptemberben.
A versenyekre az edzőm nem kísér el. Elutazás előtt megbeszéljük a teendőket, és én kint önállóan végzem a felkészülést. De nagy atlétikai csapat tagjakét utazom augusztusban. Sok ismerősöm, barátom is jön, a családom, a feleségem, sportorvos, gyógytornász, a szponzoraim közül Zajácz Tamás, a 100 éves patika tulajdonosa.

Szabolcshír: Hogy tervezed, hány éves korodig fogsz versenyezni? Meddig lehet ezt a sportágat űzni?
Helebrandt Máté: A tavalyi VB-t egy 38 éves nyerte. Mindig olimpiákban gondolkodom. A 2024-esen szeretnék ott lenni. Hogy utána mi lesz, nem lehet tudni.

Szabolcshír: Gondolkodtál már azon, hogy edző légy?
Helebrandt Máté: Edző biztos nem. Tudom, mennyi szenvedéssel jár, és ezt én másnak nem akarnám. Én megcsinálom, amit az edzőm mond, de mással nem tudnám megcsináltatni.  

Szabolcshír: Mit jelent számodra az edződ?
Helebrandt Máté: Mintha a második apukám lenne. Napi 3-4 órát vagyunk együtt az edzéseken. Szinte többet találkozom vele, mint a saját apukámmal, főleg, miután megnősültem és elköltöztem otthonról. Kölcsönös bizalom jellemzi a kapcsolatunkat. Ha valamilyen okból nem tud eljönni az edzésre, leírja a feladatot, és tudja, hogy nem fogom ellógni.

Szabolcshír: Mi az álmod?
Helebrandt Máté: Nagy, nemzetközi versenyen érmet nyerni. Mindegy, milyen színű, a dobogón szeretnék állni.

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés