Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A filmszakma zsenije hetvenéves

| 2016. 12. 18. | 14:06:00
Reméljük, nem tervezi a visszavonulását!
A filmszakma zsenije hetvenéves
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hetvenéves születésnapját ünnepli ma Steven Spielberg, az egyik legsikeresebb filmrendező, akinek a legtöbb alkotása óriási pénzügyi bevételeket produkált.

Első, egészestés mozifilmje az 1974-es Sugarlandi hajtóvadászat volt, mely még Európában is elismerő kritikákat kapott. 1975-ben megrendezte a Cápa című nagysikerű filmjét, mely 3 Oscar-díjat is nyert. 1984-ben már saját produkciós cége, az Amblin Productions fennhatósága alatt megszületett az E.T.-A földönkívüli. A korszak klasszikusainak számító alkotások még ebben az időben: Szörnyecskék; Kincsvadászok; Vissza a Jövőbe Trilógia; Roger nyúl a pácban; Flintstones; Casper; Twister, Zorro álarca; Men in Black. A stúdió olyan alkotásokban is közreműködött, mint a nálunk is futó, népszerű Vészhelyzet című sorozat.

A '90-es évek közepén kollégáival együtt létrehozta a Dreamworks SKG-t (Spielberg, Katzenberg, Geffen), egy filmstúdió komplexumot, mely néhány éves létezése alatt olyan sikeres filmeket hozott létre, mint az Amerikai szépség; Cool Túra; Csibefutam; Z, a hangya; Amistad; Shrek & Shrek 2; Számkivetett; Gladiátor; A kör; Terminál; Cápamese; Madagaszkár vagy a Világok Harca.

Filmjeiben erős érzelmi töltetű témákat is érintett,

mint a holokauszt borzalmai a Schindler listájában, a rabszolgaság az Amistadban, a háborús viszontagságok a Ryan közlegény megmentésében és a terrorizmus a Münchenben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés