Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ennek nagyon nem fognak örülni az autósok

| 2017. 05. 23. | 14:36:00
Aki hibázik, mélyen a zsebébe nyúlhat majd.
Ennek nagyon nem fognak örülni az autósok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Minden korábbi ellenőrzés hatékonyságát felülírja a kormány szerint az év végén induló új rendszer, amely megállítás nélkül bármilyen jármű gazdáját akár 500 ezer forintos bírsággal sújthatja – írja az inforadio.hu.

Az új megoldással nem a sebességet, hanem az autók súlyát méri majd.

„2017 végéig várhatóan lezárul az objektív bírságolásra alkalmas rendszer teljes körű kiépítése”

– válaszolta a Vezess.hu kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) arról az új, 30 milliárd forintból kiépített, 89 ellenőrzési pontból álló hálózatról, amelyet tavaly október óta építenek országszerte.

 A tehergépkocsik mellett a személyautók súlyellenőrzésére is alkalmas kapuhálózatból 10 helyszínen már befejezték a kivitelezési munkákat, ebből 9 hitelesítését jelenleg is végzik. Egy helyen, Ács közelében már tesztüzemben működik a járművek kontrollja.

A minisztérium közleménye szerint

"a rendszer célja nem többletbevételek előteremtése, hanem a jogkövető magatartás előmozdítása”,

mert az adatok szerint a magyar utakon futó kamionok és teherautók 8-10 százaléka túlterhelt, nagy része valószínűleg külföldi.

Nincs menekvés

A Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer (TSM) az aszfaltba épített szenzorokkal menet közben méri a sztrádák és nagyobb forgalmú főutak sávjában haladó járművek súlyát, a kamerák pedig fényképet készítenek róluk, majd a rendszámfelismerő beazonosítja a kategóriájukat, tengelyszámukat, minden lényeges adatukat, még a sebességüket is.

Pár másodperc alatt kiderül, hogy ki közlekedik szabálytalanul.

A rendszer azonnal riasztja a legközelebbi ellenőregységet, ők megállíthatják a járművet, sőt visszatarthatják a bírság megfizetéséig és „a túlterheltség megszüntetéséig”. 

A személyautókat is méri és bünteti a rendszer, mert túlterhelés esetén a baleseti kockázat minden esetben nő. "Bármilyen túlterhelt járművel közlekedve bírság kiszabására kell számítani" – állítja a minisztérium.

Egy 2009-es kormányrendelet szerint jelenleg 30 ezer forinttól 500 ezerig büntethető túlterhelés, de az új rendszer kiépítésével ez a szabályozás is megváltozik, valószínűleg növekednek majd a büntetési tételek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés