Hirdetés

60 év! Michael Jackson színe és fénye

civishir.hu, Wikipédia

2018.08.29. 09:01

60 év! Michael Jackson színe és fénye

Több mint 750 millió lemezt adott el.

Hirdetés

Hirdetés

A popkultúra egyik legnagyobb hatású alakja volt: ha a kisujja megmozdult, abból hír lett. Olyan mélyről emelte fel a siker, hogy voltaképp abba halt bele. A fekete család hetedik gyermekére ráhullott a fény, majd egy egész világ hordott a lába elé minden kincset, köztük olyan mérvű rajongást, ami teljességgel megfosztotta privát életétől. Mindeközben maga is sokat tett azért, hogy nehéz legyen elfogadni. Stílusa, bőrbetegsége, plasztikai műtétei, allűrjei, házasságai által a zenei szcéna legellentmondásosabb alakjává vált.

Megannyi titok és privát legenda között egy biztos: minden dala tökéletesen egyértelmű, érzékenyen megfogalmazott üzenet a világ pofonegyszerű vagy épp legbonyolultabb dolgairól. A közönségnek nem kell más: jó zene és jó szöveg.

Michael Jackson hatalmas munkássága generációk féltve őrzött emléke. Minden, ami utána jött, az az ő fényes fekete cipője alól nőtt ki.

- BCSH -

Gazdag élet

Michael Joseph Jackson 1958. augusztus 29-én született Gary-ben. Tizenháromszoros Grammy-díjas énekes, zeneszerző, táncos, filantróp és üzletember. 1966-tól bátyjaival a The Jackson 5 együttes tagja. 1971-ben kezdett szólókarrierbe 1982-es albuma, a Thriller évtizedeken keresztül minden idők legnagyobb példányszámban elkelt albuma volt.

A 80-as évek elejére Jackson meghatározó alakja lett az amerikai popzenének és popkultúrának.

Ő volt az első afroamerikai előadóművész, akinek klipjeit rendszeresen játszotta az MTV, ami más, addig mellőzött fekete előadók sikerét is elősegítette. 

Élete során több mint 300 millió dollárt gyűjtött és adományozott Heal the World Foundation nevű alapítványának és 39 segélyszervezetet támogatott. Személyes élete – beleértve változó megjelenését és viselkedését – jelentős problémákat és vitákat váltott ki, amelyek rombolták a közönségben róla kialakult pozitív képet. 

Az énekes az 1990-es évek elejétől egészségi problémákkal küzdött, majd ezen évtized végétől ellentmondó pénzügyi jelentései is problémát okoztak életében. Kétszer nősült meg, három gyermeke született.

2005-ben különböző szexuális zaklatások és számos más vád alapján bíróság elé állították, majd felmentették.

Tragikus hirtelenséggel 2009. június 25-én, életének 51. évében hunyt el.
Michael Jackson

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Ajánljuk még