Hirdetés

Hirdetés

55 éves lenne a Republic egykori frontembere

wikipedia/szabolcsihir.hu

2020.05.03. 09:53

55 éves lenne a Republic egykori frontembere

Cipő 2013. március 11-én hunyt el. 47 éves volt.

Hirdetés

Bódi László 1965. május 3-án született Ungváron. Gyerekkora óta a zenével kacérkodott, korábban is volt zenekara – becenevét is innen kapta, a bandát ugyanis Cipőfűzőnek hívták – szövegeket írt, majd 1990-ben alapította meg a Republic-ot Boros Csabával, Tóth Zoltánnal, Bali Imrével és Szilágyi Lászlóval. Utóbbit nem sokkal később Nagy László Attila, Bali Imrét pedig Patai Tamás váltotta. Már nyáron felléptek a Beatrice koncertjein, mivel Nagy Feró megkedvelte a zenéjüket.

1990-ben megjelentették első nagylemezüket Indul a mandula!!! címmel.

A Republic sikere töretlen volt az első albumtól kezdve. Cipő több mint kétszáznegyven dalt szerzett a Republic-nak (A 67-es út; Szállj el, kismadár; Ha itt lennél velem stb.), de számos dalt írt más előadóknak is, így többek között Koncz Zsuzsának és Halász Juditnak, előbbinek írt legismertebb szerzeménye az Ég és föld között. 

Bódi László éveken át krónikus szívritmuszavarban szenvedett, 2009-ben pedig megműtötték koszorúér-betegsége miatt, és lábon hordott ki egy szívinfarktust. Életének utolsó időszakában súlyos tüdőgyulladással kezelték, illetve eltörte a karját. Cipő szívátültetésre szorult volna, ő azonban nem vállalta a műtétet. 2013 februárjában került kórházba, amikor megállt a szíve, ekkor még meg tudták menteni, de kómába esett, és már nem tért magához március 11-i haláláig. A zenész halála a közvetlen hozzátartozókon és kollégák túl az egész országot megrázta.

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2013. április 25-én a munkásságát posztumusz Artisjus-díjjal tüntette ki a szövegírói életműdíj kategóriájában. Az elismerést özvegye és ikerlányai vették át. 2013 májusában Fonogram életműdíjjal jutalmazzák munkásságát.
RepublicBódi LászlóCipő

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés