Hirdetés

Hirdetés

Ünnepel az Oscar-díjas, izraeli-amerikai színésznő

2021.06.09. 10:11

Ünnepel az Oscar-díjas, izraeli-amerikai színésznő
Natalie Portman Natalie Hershlag néven született Jeruzsálemben

12 évesen tűnt fel a Léon, a profi című krimiben.

Hirdetés

Június 9-én ünnepli 40. születésnapját Natalie Portman Oscar-díjas amerikai-izraeli színésznő.
Natalie Hershlag néven született Jeruzsálemben, édesapja izraeli orvos, édesanyja amerikai művész, amerikai és izraeli állampolgársága is van. Hároméves volt, amikor a család áttelepült az Egyesült Államokba, előbb Washingtonban éltek, később New Yorkba költöztek.

Négyévesen már táncórákat vett, különleges szépségére hamar felfigyeltek.

Több modellszerződést is kínáltak neki, de ezeket rendre visszautasította, mert a színészet és a tanulás érdekelte. Kedvenc tárgya a matematika volt, mert abban mindenre talált választ, nyaranta művészeti táborban vett részt, ahol különböző darabokat állítottak színpadra.

Tizenkét évesen tűnt fel az azóta már kultuszfilmmé vált Léon, a profi című krimiben, és ekkor vette fel nagymamája lánykori nevét.

Ezután több kisebb szerepet kapott, sőt Júliaként gondoltak rá a Rómeó és Júlia modern változatának elkészítésekor, de végül túl fiatalnak találták Leonardo DiCaprio partnerének. A komoly és ambiciózus fiatal sztár meztelen jeleneteket nem vállalt, így kedvéért átírták a Mindenütt jó című film forgatókönyvét, alakításáért Golden Globe-díjra jelölték.

A széleskörű ismertséget a Csillagok háborúja trilógia előzményeit elmesélő újabb három filmben Amidala hercegnő szerepe hozta meg számára.

Rá jellemző módon az első film bemutatójára el sem ment, mert középiskolai záróvizsgájára készült. A forgatás évei alatt elvégezte a Harvard Egyetem pszichológia szakát.

A törékeny, 160 centiméter magas színésznő vegetáriánus, a veszélyeztetett állatfajok védelmezője, aki számos jótékonysági ügyhöz adta nevét és arcát, és többször is előkelő helyen szerepelt a legszebb emberek listáján.

2018-ban neki ítélték a "zsidó Nobelként" emlegetett Genesis-díjat a jelenkori társadalmi problémák, valamint a zsidóság és Izrael iránti elkötelezettségének elismeréseként.

születésnap

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés