Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fülöp: szerdán folytatódik a nagycserkeszi állatkínzók pere

| 2017. 11. 28. | 20:05:00
Jönnek a focidrukkerek is, ítélet várható.
Fülöp: szerdán folytatódik a nagycserkeszi állatkínzók pere
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szerdán a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik az országos visszhangott kiváltott állatkínzási per. Az ügyben ítélethirdetés várható.

A vádirat szerint a Nagycserkeszen élettársi kapcsolatban élő pár tulajdona volt kölyök kora óta az a német juhász keverék általuk Tappancsnak, illetve Talpasnak nevezett kutya, aki később Fülöpként vált ismertté országszerte.

Az állat sem egyedi azonosítóval, sem oltási igazolvánnyal nem rendelkezett, állatorvosi ellátásban nem részesült. Lakhelyéül az udvaron elhelyezett, aljzat nélküli, oldalára fektetett fém hordó szolgált.

A vádlottak egyike kb. 2016. novemberében úgy kötött zsinórt a kutya nyakára, hogy az már a felhelyezéskor is túl szoros volt. A zsinór kb. 6 hónapig volt folyamatosan a kutya nyakán. OLyan szoros volt, hogy a nyakmozgató izmokat a nyak mindkét oldalán teljesen elvágta.

Egy névtelen bejelentés nyomán a mezőőr hívta a nagycserkeszi házhoz idén április 11-én a rendőröket, illetve az állatbarátokat, akik azonnal az állatotthonba szállították a kutyát, akit az otthon állatorvosa vett kezelésbe. Mint kiderült, a rendőri intézkedés időpontjában a kutya nyakán már csak fél cm vastagságú szövet takarta a nyelőcsövet, a légcsövet és az artériákat. A nyakán lévő zsinór szorossága következtében a vénás pangás az egész fejre kiterjedő ödémát okozott.

A kutya gazdái korábban tagadták, hogy kutyájuk lenne, később azzal védekeztek, hogy a kutya elszökdösött otthonról, azért kellett megkötni.

Megtalálásakor a kutya előtt nem volt étel, feltételezhető, hogy a csontsovány jószág a saját székletét ette.

A megkínzott, rettenetesen legyengült állapotban lévő kutya életéért a legjobb fővárosi állatklinikán a legjobb orvosok közdöttek, a gyógykezelésére páratlan összefogással pár nap alatt több mint 700 ezer forint gyűlt össze.

Sajnos, Fülöp mindezek ellenére néhány hét múlva meghalt. A Nyíregyházi Állatotthonban temették el. A kő, melyet a sírjára emeltek, az összes megkínzott állatnak állít emléket.

A páratlan és elképesztő állatkínzás hívta életre azt  mozgalmat, mely mostanra országossá dagadt, sőt, határainkon túl is szerveződnek csoportjai.

A Szurkolók az állatkínzás ellen mozgalom nyáron hatalmas demonstrációt tartott Nagycserkeszen, az egyre nagyobb létszámú csapat célja, hogy az állatkínzóket börtönnel büntesse a bíróság.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés