Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ennyit kapott a 190-szer hamisító szabolcsi hivatalnoknő

| 2017. 12. 07. | 20:16:00
Elintézte.
Ennyit kapott a 190-szer hamisító szabolcsi hivatalnoknő
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék csütörtökön azt a kormányhivatali tisztviselőt, aki pénzért cserébe hamis honosítási kérelmeket állított ki magyarul nem beszélő külföldi állampolgároknak. A büntetőügy további 194 vádlottja felfüggesztett börtönbüntetést, illetve megrovást kapott, egy embert pedig felmentettek. Toma Attila, a törvényszék sajtószóvivője közleményében azt írta,

a másodfokú bíróság büntetőtanácsa - az első fokon meghozott ítéletet súlyosbítva - az elsőrendű vádlottat hivatali vesztegetés elfogadása és 190 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében találta bűnösnek.

A másodrendű vádlottat egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, míg a harmadrendű vádlottal szemben a bíróság helybenhagyta a korábban hozott felmentő végzést. A többi 192 vádlottat - a kérelmeket benyújtó, külföldi állampolgárságú embereket - megrovásban részesítette az elsőfokú bíróság - tette hozzá a sajtószóvivő.

Az elsőrendű vádlott kormányhivatali tisztviselőként egyszerűsített honosítási kérelmekkel kapcsolatos ügyek intézésével foglalkozott. A vádlott 2013 júliusától decemberéig több esetben pénzt fogadott el magyarul nem beszélő - többnyire ukrán és fehérorosz állampolgárságú - emberek honosítási ügyének elintézéséért - ismertette a szóvivő.

A nő úgy intézett el több honosítási kérelmet, hogy a külföldiek a kérelmek beadásának napján nem tartózkodtak Magyarország területén, a nevükben a nyomtatványokon pedig olyan nyilatkozatot tett, hogy a határon túl élő igénylők ismerik és beszélik a magyar nyelvet. A nyomtatványok kitöltéséért és valótlan tartalommal történő benyújtásáért a másodrendű vádlott készpénzt adott át a tisztviselőnek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés