Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hoppá. Embercsempészet miatt körözik a Csíki sör tulajdonosát

| 2018. 01. 03. | 09:28:00
Nem szívesen emlékszik vissza a történetre.
Hoppá. Embercsempészet miatt körözik a Csíki sör tulajdonosát
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Embercsempészet miatt keresik az Amerikai Egyesült Államokban a Lénárd Andrást, a magyar kormány által is támogatott székelyföldi sörgyár, a Tiltott Csíki Sört előállító üzem tulajdonosát - írja a Magyar Nemzet.

A lap birtokába került periratok szerint (az ügyet tárgyaló kerületi bíróság New York állam Syracuse nevű városában van)  Lénárd Andrást 2001. január 21-én Champlain település közelében fogta el a rendőrség, amint Kanada és az Egyesült Államok közötti zöldhatáron, két mérföldre a hivatalos határátkelőhelytől autójában három külföldi nőt csempészett az országba. Utóbbiak állampolgársága nem derült ki a periratból, de nevük alapján vélhetően magyarok.

Az Erdélyi Átlátszó újságírója elérte egyiküket, aki Facebook-profilja szerint ma is Pécsett él, és az erdélyi portálnak azt mondta: egy amerikai sztriptízbárban táncoltak volna, de nem kaptak vízumot. Így Kanadába utaztak, ahol Lénárd várta őket autóval, hogy a zöldhatáron csempéssze át őket az Egyesült Államokba.

A lap munkatársa elérte telefonon Lénárd Andrást, aki azt mondta: rég nem járt az Egyesült Államokban, és nem szívesen emlékszik vissza arra, ami ott vele „évtizedekkel korábban” történt.

A tettenérés után Lénárdot letartóztatták, a lányok tanúk lettek, ugyanakkor gyanúsítottak is tiltott határátlépés vétségéért. Lénárd ügye súlyosabb bűncselekménynek számít, mivel külföldiek becsempészésével és utaztatásával vádolták meg. Lénárd amerikai állampolgárságú menyasszonya februárban kifizette az ötvenezer dollárnyi (13 millió forint) óvadékot, így a vádlott szabadlábon védekezhetett.

Lénárd András szabadlábra helyezése után eltűnt az Egyesült Államokból. A bíró azonnal letartóztatási parancsot adott ki Lénárd András ellen. a lap birtokába jutott dokumentumok alapján az ügy jelenleg is függőben van, mert a gyanúsított eltűnt a hatóságok szeme elől.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés