Hirdetés

Hajmeresztő. Még fel sem épült, máris összedőlt a ház!

Szabolcsihír

2018.02.22. 19:02

Hajmeresztő. Még fel sem épült, máris összedőlt a ház!
Akár tragédia is történhetett volna (fotók: police.hu)

Emberi mulasztás történt.

Hirdetés

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást J. Róbert 42 éves nyíregyházi lakos ellen.

A frissen lezárt nyomozás adatai szerint a vállalkozót bízták meg egy építés alatt álló nyíregyházi ingatlan zsaluzással kapcsolatos kivitelezési munkálataival. A folyamatban lévő építkezés során tavaly február 28-án délelőtt a födém betonozása közben a friss betonfelület beszakadt, az ott tartózkodó két munkás pedig leesett.

Szerencsére mindketten könnyű sérüléseket szenvedtek.

A nyomozás során igazságügyi szakértőt is bevontak a vizsgálatba. A szakvéleményben foglaltak alapján a baleset bekövetkezéséhez hozzájárult, hogy a zsaluzat tartószerkezeti stabilitása nem volt megfelelő. A födém és gerenda zsaluzat alátámasztása összeomlott, ezért dőlt össze a segédszerkezet, magával húzva a beépítés alatt álló vasalást és betont.

Az, hogy a zsaluzat leszakadt, emberi mulasztás következménye volt, nem tartották be a műszaki előírásokat.

A szakvéleményben az is olvasható, hogy az építőipari tevékenységről szóló jogszabályban rögzítettek betartatása - a balesetek elkerülése érdekében - a felelős műszaki vezető feladata. A szóban forgó építkezésnek a baleset bekövetkeztének napján, illetve azt megelőzően nem volt kijelölt felelős műszaki vezetője, amiről a vállalkozónak kellett volna gondoskodnia, ezért felelőssége a baleset bekövetkezéséért megállapítható.

A rendőrök a 42 éves férfit tavaly november 7-én, majd folytatólagosan november 27-én gyanúsítottként hallgatták ki. A vállalkozó részben beismerő vallomást tett.

A nyomozó hatóság a büntetőeljárást be

ejezte és az ügyben keletkezett iratokat a napokban vádemelési javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek.

 

Nyíregyházaépítkezésemberi mulasztás

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés