Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Cégvezetőket ítéltek el Nyíregyházán!

| 2018. 04. 19. | 19:19:00
Még jogász is volt a csapatban.
Cégvezetőket ítéltek el Nyíregyházán!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nyíregyházi Törvényszék április 19-én üzletszerűen, folytatólagosan és bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette miatt indult eljárásban hozott ítéletet hét vádlottal szemben. A bíróság – egy kivételével – valamennyi vádlottal szemben fegyházbüntetést szabott ki - közölte a Szabolcsihírrel Sterné dr. Deák Andrea sajtószóvivő-helyettes.

I., III. és IV. rendű vádlottat 3 év 6 hónap, II. rendű vádlottat 4 év 6 hónap, V. rendű vádlottat 2 év, VI. rendű vádlottat pedig 2 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte a bíróság, és minden vádlottat eltiltott a közügyek gyakorlásától.

Ezenkívül II. rendű vádlottal szemben 9 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt a törvényszék, VI. rendű vádlottat pedig 3 évre eltiltotta a jogász végzettséghez fűződő foglalkozástól. VII. rendű vádlottat bűnpártolás vétsége miatt 1 évre próbára bocsátotta. Kötelezte a bíróság a vádlottakat a több, mint 600 sértetteknek okozott mintegy 800 millió forint kár megtérítésére is.

A megállapított tényállás szerint I., II. és III. rendű vádlottak 2003-ban létrehoztak egy közös vállalkozást.

Először élelmiszer-kereskedelmi tevékenységet akartak folytatni, majd felfigyeltek az ingatlanbefektetésben rejlő lehetőségekre.

Ennek érdekében országos szinten működő irodahálózatot hoztak létre azzal a céllal, hogy a befektetők pénzét összegyűjtik, és saját céljaikra fordítják. V. rendű vádlott az alapító tagok beszervezésével foglalkozott, VI. rendű vádlott pedig a működés jogi hátterét biztosította. A hálózat beindítását hatalmas reklámkampánnyal, óriásplakátokkal és újsághirdetésekkel is kiegészítették. Tevékenységük során I., II. és III. rendű vádlottak álnevet használtak.

A 3, 6, 12 hónapra meghirdetett

magas hozam reményében több, mint 600 sértett kívánta pénzét befektetni a vádlottak által működtetett szövetkezetben, s e célból 50 ezertől 20 millió forintig terjedő összegeket fizetettek be a cég bankszámlájára.

A gyanúsítottak az elkövetett csalásokból származó pénz eredetének leplezésére azt a módszert dolgozták ki, hogy a sértettek által befizetett összegeket különböző bankszámlákra utalták át.

A bíróság a büntetés meghatározásánál figyelemmel volt a jelentős időmúlásra, ugyanis ebben az ügyben korábban már született ítélet, de az eljárást hatályon kívül helyezés folytán meg kellett ismételni.

Az ítélet nem jogerős.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés