Hirdetés

Nyíregyházi nagyik, nagyapák! Ne dőljenek be, ha unokáik nevében hívják őket

Szabolcsihír

2018.10.17. 10:34

Nyíregyházi nagyik, nagyapák! Ne dőljenek be, ha unokáik nevében hívják őket
Alávaló, rongy ember, aki a nagyszülő érzéseit használja ki (illusztráció: pixabay.com)

Ismét szedik áldozataikat a városban az „unokázós” csalók.

Hirdetés

Nincs attól aljasabb, mint mikor valakitől azzal az ürüggyel csalnak ki pénzt, hogy unokája nagy bajba került. A gátlástalan zsarolók bele sem gondolnak, milyen lelkiállapotba kerül egy idős ember, ha meghallja, szeme fényét baleset érte.

A kriminalisztikában „unokázós" csalóknak nevezett bűnözők ismét feltűntek megyénkben.

Az utóbbi napokban több bejelentés érkezett Nyíregyházáról a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába, hogy ismeretlenek hívtak fel időskorú embereket, mondván, egyik családtagjukat baleset érte.

Az elkövetők meghatározott pénzösszeg átadására kérték fel telefonon felhívott időseket, hogy így segíteni tudnak bajba jutott családtagjuknak.

A csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek. Előfordulhat, hogy az elkövető az unokának, vagy hozzátartozónak adja ki magát, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljon.

A leggyakoribb színlelt okok:

  • Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
  • Az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
  • A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.

A rendőrség azt tanácsolja: aki hasonló tartalmú hívást kap, azonnal ellenőrizze annak valóságtartalmát. Egyszerű: csak fel kell hívni azt a családtagot, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik. Akkor is tegyük ezt meg, ha a telefonáló az unokának, családtagnak adja ki magát. Egyetlen hívással elkerülhető, hogy csalás áldozatává váljon a nagymama vagy nagypapa.

Figyelmeztet a rendőrség arra is, hogy a csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek. A sértett bizalmának elnyerése érdekében olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják. Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt.

Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát. Amennyiben az ismeretlenek valamely szolgáltató dolgozójaként mutatkoznak be, minden esetben kérjék el az igazolványukat, majd a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán ellenőrizzék az adatokat.

A rendőrség az idősek családját, közvetlen ismerőseit is összefogásra kéri. Ha szükséges, minden nap hívják fel rokonuk, ismerősük figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre és mondják el nekik a rendőrség tanácsait.

Ha valaki mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon. Az esetleges nyomok biztosítása céljából várja meg a rendőrök kiérkezését.

Nyíregyházaunokázós csalás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés