Hirdetés

Közel hatszáz embertől csalt ki pénzt polgármesterként

Szabolcsihír

2018.12.13. 16:18

Közel hatszáz embertől csalt ki pénzt polgármesterként

Súlyosbította a Nyíregyházi Törvényszék a volt monoki polgármester és társa büntetését.

Hirdetés

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa 2018. december 13-án az I. rendű Sz. Zs. L. vádlott büntetését 594 rendbeli befolyással üzérkedés bűntette miatt 6 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltás súlyosbította, ezentúl  239 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vád alól felmentette - közölte Sterné dr. Deák Andrea sajtószóvivő.

A törvényszék II. rendű D. N. vádlott büntetését bűnsegédként elkövetett 594 rendbeli befolyással üzérkedés bűntette miatt 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra súlyosbította, valamint 239 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vád alól felmentette.

III. rendű T. Z. vádlott vonatkozásában az elsőfokú felmentő ítéletet helybenhagyta a törvényszék.

A törvényszék által megállapított tényállás szerint 2013. januárjában I. rendű vádlott

megállapodott két ukrán állampolgárral, hogy politikai és közéleti befolyását felhasználva – a kedvezményes honosításhoz szükséges feltételek hiányában is - segítséget nyújt kárpátaljai ukrán személyeknek a magyar állampolgárság megszerzéséhez.

Az I. rendű vádlott azt ígérte az ukrán vádlottaknak, hogy nagy összegű euro fejében Magyarországon hivatalos személyek az ő kérésére a kedvezményes honosításokat elintézik.

I. és II. rendű vádlottak legalább 594 ukrán személytől minimum 386.100 euro-t (111.254.715 Ft) vettek át az ukrán személyektől, azonban egyetlen honosítási eljárást sem kezdeményeztek, az átvett összeget saját céljaikra fordították.

A törvényszék álláspontja szerint a vádlottak a valótlan tartalmú magánokiratok felhasználásával – mivel nem jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének bizonyítására használták fel – nem valósították meg a felmentéssel érintett bűncselekményt.

A másodfokú bíróság megállapította, hogy I. rendű vádlott legalább 594 honosítási ügyben fogadott el vagyoni előnyt. II. rendű vádlott szándékosan nyújtott segítséget I. rendű vádlottnak a befolyással üzérkedés bűntettének elkövetéséhez.

Nyomatékos súlyosító körülményként értékelte a törvényszék I. rendű vádlott vonatkozásában azt, hogy 594 rendbeli bűncselekményt követett el, illetve azt, hogy cselekménye a magyar köztisztviselők korrumpálhatóságának lehetőségére utalt, és ezáltal alkalmas volt Magyarország nemzetközi tekintélyének lejáratására is.

Az ítélet a III. rendű vádlott vonatkozásában jogerős, I. és II. rendű vádlottak esetében az ügy a bejelentett fellebbezések miatt a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Nyíregyházi Törvényszékbefolyással üzérkedés

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Ez is érdekelheti

    Hirdetés