Hirdetés

Jogerős ítélet jön a nyíregyházi sportorvos ügyében

szabolcsihir.hu

2019.01.19. 10:43

Jogerős ítélet jön a nyíregyházi sportorvos ügyében
Harminckét esetben viszont a sportolók vizsgálata nélkül állította ki a sportorvosi engedélyeket (Illusztráció: Pixabay)

Lesz-e súlyosabb büntetés megrovásnál?

Hirdetés

Mivel első fokon elmarasztaló, másod fokon részben felmentő határozat született, a Debreceni Ítélőtábla harmadfokú bíróságként tárgyalja annak a nyíregyházi orvosnak a büntetőperét, aki ellen sportorvosi engedélyek miatt indult eljárás. Az ügyben január 21-én határozat születhet – derül ki a tábla közleményéből.

P. E.-t a Nyíregyházi Járásbíróság első fokon 467 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt 1 év 6 hónap – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte 2017 októberében. Mellékbüntetésként 4 évre eltiltották a sportorvosi foglalkozástól. 

Tavaly ősszel azonban a Nyíregyházi Törvényszék – másodfokon – 435 esetben felmentette a vád alól, míg 32 bűncselekményt magánokirat-hamisítás vétségének minősített, s a vádlottat megrovásban részesítette. 

Az ítélet ellen az ügyész a részfelmentés miatt súlyosításért fellebbezett. 

A bíróság által megállapított tényállás szerint a sportorvosi engedély közokirat, a versenyengedély viszont nem tekinthető annak. Az Országos Sportegészségügyi Hálózat tagjaként a sportorvosok hatósági hatáskört jelentő tevékenységet is végezhetnek, hiszen az általuk végzett sportegészségügyi ellenőrzés eredményétől függ a sportoló versenyengedélye. A sportorvosi engedély bizonyítja a versenyre engedés érvényességét, melynek kiadása olyan, az egészségügyi igazgatás körébe tartozó feladat, mint az orvos igazolások kiadásával kapcsolatos tevékenység. 

A másodfokú bíróság ugyanakkor megállapította, hogy a vádlott a sportorvosi engedélyekben a „versenyezhet” bejegyzést saját nevében és az általa jogszerűen birtokolt orvosi bélyegzőjét használva igazolta, ezért a közokirat-hamisítás bűntettét nem követte el. Harminckét esetben viszont a sportolók vizsgálata nélkül állította ki a sportorvosi engedélyeket.

jogNyíregyházabíróság

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés