Hirdetés

Nyíregyházán ítélhetik el a fideszes politikus gyilkosát

szabolcsihir.hu

2019.01.18. 17:18

Nyíregyházán ítélhetik el a fideszes politikus gyilkosát
D. Lajos a Nyíregyházi Törvényszéken (Fotó: MTI)

D. Lajost akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújthatják.

Hirdetés

A tanúk kihallgatását követően az ügyészi és védői perbeszédek is várhatók január 23-án a Nyíregyházi Törvényszéken a Balla Irma-gyilkosságban. 

Mint ismert, a debreceni fideszes önkormányzati képviselő megölésével immár D. Lajost vádolja az ügyészség. A vád szerint a férfi – aki a nagy visszhangot kiváltó bűntény előtti napokban a képviselő szomszédjában zajló építkezésen dolgozott segédmunkásként – 2007. április 6-án Debrecenben csavargott. Amikor a késő esti órákban a sértett házának közelébe ért, elhatározta, hogy pénzt szerez az egyedül élő nőtől. D. Lajos, míg az építkezésen dolgozott, többször megfigyelte a lakást. A vádirat alapján a férfi megbontotta a kerítést, majd az udvarra bejutva látta, hogy az asszony ébren van és csak maga tartózkodik a lakásban. Felvett egy feszítővasat, majd mivel Balla Irma házának ajtaja nem volt bezárva, egyszerűen bejutott. Az ügyészség tényállása szerint a nő a neszezésre felült az ágyában, amikor is D. Lajos rátámadt és többször rávágott a pajszerrel az ötvenes éveiben járó képviselőre. Balla Irma halálát közvetlenül gégesérülés okozta, mivel a vádlott az alkarjával leszorította a nyakát – olvasható a vádiratban.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a többszörösen – elsősorban betöréses lopások miatt – büntetett férfi ellen. Az ügyész életfogytig tartó fegyházbüntetést kért D. Lajosra.

Emlékezetes, az emberölés miatt éveken át Balla Irma fia, ifj. Schönstein Sándor ellen zajlott büntetőeljárás, a fiatalembert 2010-ben – első fokon – 12 év fegyházra el is ítélte a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság (a Debreceni Törvényszék jogelődje). Azt követően a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla új eljárást rendelt el az ügyben, majd a megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék immár bizonyítottság hiányában felmentette ifj. Schönstein Sándort. A határozatot az ítélőtábla 2013-ban jóváhagyta, így az jogerőre emelkedett. 

A néhai képviselő meghurcolt gyermeke a büntetőeljárás és a fogvatartása miatt (mintegy 2 évet töltött előzetes letartóztatásban ártatlanul…) tízmilliós nagyságrendű kártalanítási eljárást indított az állam ellen. Számára nem csak az édesanyja és az igazság kiderülése miatt fontos a D. Lajos elleni eljárás, hanem azért is, hogy immár ne „bizonyítottság hiányára” hivatkozással, hanem „bűncselekmény hiánya” miatt mondják ki az ártatlanságát. Az ugyanis komolyan befolyásolhatja a kártalanítás összegét.

Réges-rég sejthető, ki a valódi gyilkos

A közvéleményt éveken át lázban tartó büntetőügy számos abszurdítást hozott. Így például D. Lajos 2009-ben – egy másik büntetőeljárás terheltjeként – háromszor is önként beismerte a Balla Irma-gyilkosságot, igaz, az abban az időben drogfüggő férfi még akkor visszavonta a vallomását. Ezzel együtt már több jel mutatott arra, hogy a kisstílű betörőnek – akit tanúként a Schönstein elleni büntetőperben is meghallgattak – nagyon komoly szerepe lehet az asszony halálában. 

– D. Lajos 2009-ben tett, majd visszavont beismerő vallomásaiban olyan részleteket mondott el a ház berendezéséről, a saját mozgásáról, az áldozat telefonjáról és annak elrejtéséről, amelyeket a kollégákon kívül csak a tettes tudhatott. Az akkor DVD-re rögzített vallomását azonban írásban nem teljeskörűen rögzítették. Többszöri kihallgatása során D. Lajos testbeszéde, jegyzőkönyvön kívüli elszólásai is erősítették a gyanút

– mondta Petőfi Attila, az Országos Rendőr-főkapitányság kiemelt életellenes ügyeket felderítő főosztályának vezetője 2015-ben a Zsaru Magazinnak, miután 2013 őszén újraindították az eljárást és a végén meggyanúsították az egykori sámsonkerti tolvajt. 

A nyomozást ezúttal már nem a hajdú-bihari rendőrökre bízták. 

RaL

jogNyíregyházaDebrecengyilkosságemberölésBalla Irma

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés