Anyagyilkosként kezelték a börtönben

szabolcsihir.hu

2019.02.01. 09:47

Anyagyilkosként kezelték a börtönben
Ifj. Schönstein Sándor a D. Lajos elleni ítélethirdetésen is jelen volt (Fotók: Ratalics László, Cívishír))

Ifj. Schönstein Sándornak nagyon fontos, hogy a felmentése erkölcsi értelemben is kerüljön a helyére a debreceni gyilkosság után.

Hirdetés

Hirdetés

Balla Irma fia, ifj. Schöntein Sándor elégedettebb lett volna, ha a Nyíregyházi Törvényszék tényleges életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtja édesanyja gyilkosát, D. Lajost. Ugyanakkor – mondta a Cívishírnek – teljes egészében megértette az ennél egy fokkal enyhébb büntetést kiszabó bíró álláspontját, és nem is vitatja azt, hiszen olyan enyhítő körülményre is figyelemmel kellett lenni, mint a férfi kétszeri beismerő vallomása vagy a gyilkosság óta eltelt idő. Mint írtuk, a bírónak azt is mérlegelnie kellett, hogy D. Lajos kizárta magát a feltételes szabadság lehetőségéből, aminek nagyon komoly következményei lettek volna egy életfogytiglani szabadságvesztés büntetés esetében.

Ifj. Schöntein Sándortól megtudtuk, többször is kommunikáltak az elmúlt évek során D. Lajossal (képünkön) olyan formában, hogy kölcsönösen tanúskodniuk kellett a másik büntetőügyében. Mint ismert, Balla Irma megölésével hosszú éveken át Ifj. Schöntein Sándort vádolták, sőt 2010-ben első fokon el is ítélték (12 év fegyház). Éveknek kellett eltelnie, hogy bizonyítottság hiányában felmentsék. – Azt nekem már korábban elmondta, hogy nagyon sajnálja, ami velem történt. De az édesanyám halálával kapcsolatban csak semmitmondó vagy ellentmondásos nyilatkozatokat tett. A miértekre próbáltam rákérdezni, de nem kaptam értelmes választ – említette. Balla Irma gyilkosa sem a korábbi vallomásaiban, sem utóbb nem adott magyarázatot arra, hogy milyen okból rontott rá a lakásában meglepett, az ágyában ülő, feltehetően a laptopján olvasgató asszonyra. A január 31-én kihirdetett elsőfokú ítéletben is csak azt tudták rögzíteni, „ma már nem állapítható meg, milyen előzmények és okok vezettek ahhoz”, hogy D. Lajos egy pajszerrel addig verje áldozatát, míg az nem ad több életjelet.

Ifj. Schönstein Sándor két részletben összesen majdnem 2 évet volt előzetes letartóztatásban, az emiatt járó kártérítést már korábban megkapta. A D. Lajos elleni büntetőper a számára nemcsak az édesanyja miatt fontos, hanem azért is, mert őt magát jogerősen is csak „bizonyítottság hiánya” miatt mentették fel. Márpedig ha a D. Lajos elleni ítélet másodfokon jogerőre emelkedik, az egyben azt is jelenti, hogy Sándor a saját ügyében perújítást kérhet és a felmentését immár „bűncselekmény hiányában” mondják ki. 

– Ne csak azt mondják ki, hogy nincs ellenem bizonyíték. Hanem azt is, hogy az ártatlanságomra viszont van, hiszen ez nagyon fontos erkölcsi vonatkozással bír – hangsúlyozta.

Ennek következményeként újabb kártérítési igényt fogalmazhat meg, bár annak sikerével már „nem annyira számol, nem reménykedik benne különösebben”. – Ennyi idő elteltével nagyon nehéz az összes olyan tételt számba venni és külön-külön is bizonyítani, ami miatt vagyoni vagy nem vagyoni kár ért – jegyezte meg a régóta Budapesten élő 40 éves férfi, aki ma már ritkán fordul meg Debrecenben.

Látja magán a változást

Vannak tényleg rendkívül nehezen forintosítható károk. Mennyit ér például, ha valaki „anyagyilkosként” kerül előzetes letartóztatásba, ily módon börtönbe? Ifj. Schönstein Sándor ugyanis így járt.

– Az anyagyilkosok még a börtönön belül is elég rossz megítélés alá kerülnek. Márpedig én ilyen bűnelkövető hírében álltam, amikor először letartóztattak, és az Állampusztai Büntetés-végrehajtási Intézetbe szállítottak. Az ügyet csak felületesen ismerők szemében gonosz ember voltam, aki nyugodtan inzultálható. Nagyon sok beszólást kaptam, ha fizikailag nem is bántottak. Később, de főleg a második letartóztatásom idején, amikor a balassagyarmati fegyházban raboskodtam, már a fegyencek is meg voltak győződve, hogy nem én tettem – elevenítette fel.

Mint mondta, az ember a mindennapok során sem tudja teljesen levetkőzni, ha két évre ártatlanul bevarrják. – Érzékelem saját magamon a változást, elsősorban zárkózottabb, bizalmatlanabb lettem. A biztonság sokkal fontosabb szemponttá vált, ennek érdekében inkább mindent többször megvizsgálok. Azt pedig mondanom sem kell, milyen fenntartásokkal figyelem a különböző hatóságok munkáját… – fűzte hozzá Sándor, aki egy telekommunikációs cég szoftverfejlesztőjeként dolgozik.

RaL

jogDebrecenemberöléskártérítésBalla Irma

Szóljon hozzá!

Hirdetés