Hirdetés

Fejenként 14-15 ezer dollárért csempészték (volna) át az afgánokat

2019.04.15. 17:21

Fejenként 14-15 ezer dollárért csempészték (volna) át az afgánokat
(Fotó: illusztráció)

A Nyíregyházi Járásbíróság rács mögé dugta az embercsempészt.

Hirdetés

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája 2019. április 14-én embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban elrendelte N. O. gyanúsított letartóztatását.

Csónakkal jöttek át a Tiszán

A nyomozás adatai szerint a gyanúsított 2019. április 11-én – eddig ismeretlen társaival együttműködve – segítséget nyújtott hat afgán állampolgárnak ahhoz, hogy átlépjék az ukrán-magyar államhatárt a jogszabályi rendelkezések megszegésével. Céljuk az volt, hogy a hat személyt Németország területére szállítsák belepésére jogosító okiratok nélkül. A gyanúsított ismeretlen társai Kijevben elszállásolták az afgán személyeket, majd az ukrán-magyar határhoz szállították őket. Innen egy csónakban utaztatták a hat személyt a Tiszán át Magyarország területére. A határ átlépését követően a gyanúsított várta őket, s az ő kíséretével gyalog folytatták tovább az útjukat, amikor a Záhonyi Határrendészeti Kirendeltség járőrei elfogták őket.

Se pénz, se Németország

Az afgán állampolgárok fejenként 14-15 ezer dollárt fizettek az embercsempészésben részt vevő személyeknek azért, hogy őket hazájukból Németország területére juttassák.
A bíróság álláspontja szerint – a nyomozás kezdeti szakaszában szükséges a gyanúsított ismeretlen társainak beazonosítása, valamint – az ügy jellegéből adódóan megalapozottal lehet tartani attól, hogy a gyanúsított megkísérelné a bizonyítás meghiúsítását. A kiemelkedő tárgyi súlyú és törvényi fenyegetettségű bűncselekmény, valamint a magas büntetési tétel és a gyanúsított személyi körülményei miatt alaposan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén elérhetetlenné válna, szökésétől, elrejtőzésétől megalapozottan lehet tartani.  

A végzés nem végleges, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be.

embercsempészelőzetes letartóztatás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés