Minimum megdupláznák a gyilkos nyíregyházi büntetését

szabolcsihir.hu

2019.07.12. 09:31

Minimum megdupláznák a gyilkos nyíregyházi büntetését
A férfit a Nyíregyházi Törvényszék ítélete el januárban (Fotó: Cívishír)

D. Lajost első fokon 15 évvel sújtották.

Hirdetés

Hirdetés

A Nyíregyházi Törvényszék által idén januárban kiszabott 15 év fegyházbüntetést életfogytra súlyosbítaná a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a Balla Irma-gyilkossággal vádolt D. Lajos ellen – közölték július 12-én. Mint az ügyészség honlapján olvasható, azt indítványozzák, hogy a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 30 évet meghaladó tartamban állapítsa meg a másodfokú bíróság.

A Szabolcsihír.hu részletesen beszámolt a 2007-es debreceni emberölés ügyében hozott elsőfokú ítéletről. Bodnár Zsolt bíró akkor az ítélet indoklása során kitért arra, hogy miért alkalmazott határozott idejű szabadságvesztést életfogyt helyett.

Mint sokak emlékezhetnek rá, a bűnügy nemcsak azért vált különösen ismertté, mert egy fideszes önkormányzati képviselővel végeztek a debreceni otthonában, hanem azért is, mert tévesen elítélték az asszony fiát. Ifj. Schönstein Sándor végig tagadta, hogy ő ölte volna meg az édesanyját és alibivel is rendelkezett a halál vélelmezett időpontjában. Ez sem volt elég ahhoz, hogy ne szabjanak ki rá 12 év szabadságvesztést, illetve előzetes letartóztatásban is el kellett töltenie 2 évet, míg egy hatályon kívül helyezés és egy megismételt eljárás végén a Debreceni Ítélőtábla jogerősen felmnentette. Igaz, csak a bizonyítás és nem a bűncselekmény hiányának indokával.

Már ezzel párhuzamosan a valódi elkövető ellen is zajlott az eljárás; a betörésekért korábban büntetett, kábítószerfüggő D. Lajos az áldozat megölése előtt a szomszédban dolgozott, s lopni szándékozott volna Balla Irma házából (a lakást egy építkezés apropóján kifigyelte).

RaL

NyíregyházaDebrecengyilkosságemberölésítéletBalla Irma

Szóljon hozzá!

Hirdetés