Ön költségvetési csalást követett el? Így ússza meg a börtönt!

MTI

2019.10.09. 16:58

Ön költségvetési csalást követett el? Így ússza meg a börtönt!
Megszűnik a büntethetőség, ha a gyanúsított beismeri a bűncselekményt és megtéríti a vagyoni hátrányt

Az ügyészség megszüntetheti az eljárást, hívja fel a figyelmet a főügyész.

Hirdetés

Hirdetés

A fővárosi főügyész szerint az elcsalt költségvetési forrás teljes megtérítése esetén az ügyészség megszüntetheti az eljárást.

Ibolya Tibor október 9-i, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a IX. kerületi ügyészség több ügyben is kötelezte a terhelteket az általuk a költségvetésnek okozott vagyoni hátrány megtérítésére a vádemelés elhalasztása és feltételes ügyészi felfüggesztés keretében.

A büntetőeljárásban kiemelt figyelmet kell fordítani a társadalmat érő anyagi kár megtéríttetésére is – hívta fel a figyelmet Ibolya Tibor. Hozzátette: a főügyészség nagy számban alkalmazza az ezt lehetővé tevő jogintézményeket. Példaként említette, hogy az egyik ügyben egy férfi 2017-ben a cégével költségvetési forrásból több mint 20 millió forint pályázati pénzt nyert új eszközök beszerzésére. Az elnyert összegből azonban több mint 10 millió forintot – a pályázati feltételektől eltérően – használt eszközre, egy ipari robotra fordította, és ezzel a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozott. A kerületi ügyészség a férfi ellen korábban elhalasztotta a vádemelést, és előírta a 10,4 millió forint megtérítését. A gyanúsított az okozott vagyoni hátrányt megtérítette, ezért a kerületi ügyészség a büntetőeljárást megszüntette.

A másik ügyben egy nő 2014-2015-ben bérbe adta ingatlanát, de nem vallotta be, így nem fizetett adót sem utána. A kerületi ügyészség az okozott több mint 400 ezer forintos adóhiány megtérítését írta elő a gyanúsítottnak, és ennek érdekében – az új büntetőeljárási törvény alapján – egy évre felfüggesztette az eljárást. Ha a gyanúsított kifizeti az adót, vele szemben is megszüntetik az eljárást.

Ibolya Tibor rámutatott: ezekben az esetekben egyrészt csökken a bíróságok leterheltsége, másrészt megszűnik a gyanúsított büntethetősége, ha beismeri a bűncselekményt és megtéríti az okozott vagyoni hátrányt.

ügyészségköltségvetési csalás

Szóljon hozzá!

Hirdetés