Elítélték a szabolcsi házaspárt, akik majdnem megölték magukat

szabolcsihir.hu

2019.12.02. 19:19

Elítélték a szabolcsi házaspárt, akik majdnem megölték magukat
Cserépkályhát építettek be a vádlottak – nem kellett volna (Fotó: Pixabay)

Szabálytalanul építettek cserépkályhát az otthonukban, a gyermekük is rosszul lett.

Hirdetés

Hirdetés

Közérdekű munkával és próbára bocsátással büntette a Vásárosnaményi Járásbíróság a közelmúltban azt a házaspárt, akik házilagosan, hozzáértés nélkül próbálták megoldani a kályhájukból kiáramló füst elvezetését. P. J. I.-t 200 óra közérdekű munkával, feleségét 1 év próbára bocsátással sújtották foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt. 

Az ítéleti tényállás szerint a Szabolcs megyei pár és gyermekük idén márciusban rosszul lettek az éjszakai órákban, mint kiderült, enyhe szénmonoxid-mérgezést szenvedtek.

Kiderült, a szülők februárban beépítettek egy korábban szétbontott vegyes tüzelésű cserépkályhát a lakásukba. A füst elvezetését egy lemezcsővel oldották meg, átfúrva a ház falszerkezetét. Azonban a kémény külső magassága nem haladta meg az épület tetőszerkezetét, így az égésterméknek szabad útja volt visszafelé.

Emellett a szétbontott cserépkályha összerakásához használt ragasztóanyag a hő hatására megolvadt, hozzájárult az égéstermék szivárgásához. Mivel a lakás egyetlen ablaka állandóan zárva volt, az égéshez szükséges légfelesleg sem volt meg. 

A vádlottak a kályha építését úgy végezték el – állapította meg a bíróság –, hogy ahhoz nem rendelkeztek megfelelő szaktudással, kivitelezői engedéllyel, miként rendszerhasználati próbát sem tartottak. 
Egy tüzelőberendezés és kémény építésére vonatkozó előírásokat, követelményeket külön jogszabályok határozzák meg, amiket a vádlottak nem tartottak be. Így a lakóházban a mérgezést előidéző szén-monoxid mennyiséget a vádlottak cselekménye okozta. 

A büntetés kiszabása során a bíróság figyelembe vette azt, hogy az elsőrendű vádlott már volt büntetve.
bíróságVásárosnaményszén-monoxidmérgezésveszélyeztetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés