Háromszázmilliót vettek ki egy hűtőházból Szabolcsban

2019.12.30. 10:01

Háromszázmilliót vettek ki egy hűtőházból Szabolcsban

Nyíregyházán állnak bíróság elé.

Hirdetés

Hirdetés

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolja az ügyészség P-né V. T. É.-t és társait, akik 2020. január 7-én és 9-én állnak bíróság elé a Nyíregyházi Törvényszéken.

A vádirat szerint a vádlottak 2010-ben hűtőház létesítéséhez nyújtottak be támogatási kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Szabolcs-Szarmár-Bereg Megyei Kirendeltségéhez, majd vállalkozási szerződést kötöttek egy céggel hűtőházak kivitelezésére, aki a feladatokat alvállalkozók bevonásával oldotta meg.

A cég lényegesen magasabb összegen számlázta tovább a munkát, jelentősen megnövelve ezáltal a projekt költségét.

A cég bevonása gazdasági szempontból nem volt indokolt. A vádlottak hitelekből, illetve körbeutalások útján fizették a fővállalkozó felé a számlákat, valós gazdasági kapcsolat látszatát keltve. A cég bevonása azt a célt szolgálta, hogy növeljék a projekt költségeit, így csökkentsék a saját finanszírozási kötelezettségüket.

A vádlottak megtévesztették a hatóságot, és valótlan adatokat közöltek, a szükséges önerő hiányában. A benyújtott pályázatok eredményessége alapján, a bűncselekmény elkövetése révén II. rendű vádlott 152, III. rendű vádlott 153 millió forinttal gazdagodott.

Az ügyben a vádlottak kihallgatása, szakértő és tanúk meghallgatása várható.

Nyíregyházi Törvényszék

Szóljon hozzá!