Nem hiszi el, hogy mit közölt a magyar rendőrség

Szabolcsihir.hu

2020.05.10. 09:57

Nem hiszi el, hogy mit közölt a magyar rendőrség
A rendőrség számos büntetőeljárást indított kamuportálok üzemeltetői elleni az utóbbi hónapokban (Fotó: Police.hu)

Avagy a kamuportálok elleni harc 10 parancsolata.

Hirdetés

Hirdetés

A koronavírus-járvány világméretűvé válása, a vírus hazai terjedése egyértelműen felszínre hozta az emberek természetes igényét arra, hogy a friss eseményekről folyamatosan értesüljenek. Ezt a helyzetet azonban igyekeznek kihasználni az álhíreket gyártó csalók, akik a kattintásokból származó hirdetési bevételek gyarapodása, a hamisított vagy hatástalan termékek árusítása, vagy egyszerűen csak a megosztások számának növelése érdekében maguk által kreált, valótlan információkat tesznek közzé a saját weboldalaikon vagy a közösségi oldalakon. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya folyamatosan figyeli az internetet, és megteszi szükséges esetben eltávolíttatja a kifogásolható tartalmakat, és akár büntetőeljárást indít – közölte a rendőrség a honlapján május 10-én, tanácsokat adva az ügynevezett kamuportálok kiszűrésére.

  1. Értékeljük az oldalt vizuális tartalma alapján! A kamuportálok vizuális megjelenése, szerkezete többnyire eltúlzott, bosszantó, mivel tele vannak olyan színes hirdetésekkel és képi tartalmakkal, amelyek egyetlen célja az olvasó figyelmének felkeltése.
  2. Próbáljuk meg azonosítani a hírcsatornát! Ha korábban nem volt információnk róla, akkor keressünk további adatokat az oldal megbízhatóságával kapcsolatosan!
  3. Fontos a szerző személye. Az álhírek mellett gyakran nincs feltüntetve a szerző neve, ha mégis, érdemes ellenőrizni az alkotó személyét és korábbi cikkeit is.
  4. Vizsgáljuk meg az írott tartalmakat nyelvtanilag, stilisztikailag! A nem hiteles tartalmak szerzői – ellentétben a publicistákkal és újságírókkal – szakmailag kevésbé felkészültek, ezért a szöveg megjelenése, formázása vagy helyesírása árulkodó lehet.
  5. A legtöbb álhír portál URL sávja eltér a megszokottól, vagy olyan com.co, .club, .me vagy .io végződése van, amellyel a megbízható hírportálokra próbálnak hasonlítani.
  6. Az álhíreket tartalmazó cikkekben gyakran hivatkoznak névtelen vagy nem létező forrásokra, ezért ha lehetséges, ellenőrizzük azokat az oldalakat vagy sajtótermékeket, amelyeket a szerző forrásként jelölt meg.
  7. Keressünk további cikkeket a témában! Ha ilyet nem találunk, akkor a történet hitelessége kételkedésre adhat okot.
  8. Ne osszunk meg automatikusan semmit! Minden esetben mérlegeljük, hogy a megosztani kívánt cikkek és egyéb tartalmak hiteles és megbízható forrásból származnak-e.
  9. Legyünk szkeptikusak! Ha egy hír tartalmával kapcsolatban kétségeink támadnak, kérdezzünk családtagjainktól, ismerőseinktől, olvassuk el a hírhez érkező hozzászólásokat és mindig keressünk más forrásokat is! Folyamatosan ellenőrizzük, amit olvasunk! Az álhírek terjedésének visszaszorítása rajtunk is múlik, a felelőtlen megosztások megelőzése révén.
  10. Ellenőrizzük az About Us/Rólunk szakaszt a megnyitott oldalon. A megbízható hírforrások ebben a sávban részletes háttérinformációkat tartalmaznak saját működésükkel és elérhetőségükkel kapcsolatban.
Ne feledjük, int a rendőség. Mindenkinek egyéni felelőssége, hogy mit oszt meg a közösségi médiában, milyen tartalmakat küld tovább. A világhálón egy rosszindulatú vagy meggondolatlan megosztás akár bűncselekményt is megvalósíthat. A cikknél letölthető a kamuportálok kiszűrését segítő rendőrségi anyag.
rendőrségfake newskamuportál

Szóljon hozzá!

Hirdetés