Másodfokon a Nyíregyházán már áfacsalásért elítélt húsosok büntetőügye

Szabolcsihir.hu

2020.11.20. 14:41

Másodfokon a Nyíregyházán már áfacsalásért elítélt húsosok büntetőügye
Hazai pályán jutottak versenyelőnyhöz (Fotó: Freepik)

Első fokon fegyházbüntetéseket szabtak ki a bűnszervezet tagjaira.

Hirdetés

Hirdetés

Áfacsaló bűnszervezet tagjainak büntetőügyét tárgyalja november 24-én és 26-án a Debreceni Ítélőtábla.

Az elsőfokú ítéleti tényállás szerint a harmadrendű vádlott, V. Z. J. még 2010-2011-ben működtetett áfacsalásra specializálódott bűnszervezetet. A trükk az volt, hogy egy valódi tevékenységet végző húsipari cég számára olyan külföldi vevőt tüntetnek fel, amelyik az áfa visszatérítés érdekében exportot színlel. A húsipari vállalkozás az árut csak papíron adta el az említett partnernek, valójában a termékeket a V. Z. J. és a negyedrendű vádlott, M. Zs. K. vezette kft. vett át és értékesítette belföldön. Az ily módon, nettó áron megszerzett húsáruval a vádlottak versenyelőnyhöz jutottak. 

A bűnszervezet hierarchiájában V. Z. J. és M. Zs. K. irányító szerepet töltött be. Az ötödrendű vádlott, G. K. T. feladata volt az ügyletekhez kötődő – valótlan tartalmú – dokumentumok biztosítása, a hatodrendű vádlott hasonló ügyekben mozgott a szállítások logisztikai szervezésével. A hetedrendű terhelt fuvarozóként dolgozott nekik.

Rossz példa ragadós

2010 júliusától N. I. a cégével és a könyvelője, B. N. tudtával csatlakozott a bűnszervezethez. Az elsőrendű vádlottat a belföldi értékesítést terhelő áfa kikerülése motiválta. Ennek érdekében úgy tettek, mintha egy ciprusi bejegyzésű gazdasági társaság megvette volna tőlük a húsárut, amelyet valótlan nemzetközi fuvaradatokkal „igazoltan” szállítottak Szlovákiába. Vagyis papíron exportra dolgoztak, hogy ne kelljen áfa-t fizetniük, míg a valóságban a húsárut itthon dobták piacra. Ezzel N. I. és B. N. több mint 517 millió forint általános forgalmi adókötelezettséget titkolt el. 

A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádolt hét vádlott büntetőperében első fokon a Nyíregyházi Törvényszék hozott ítéletet tavaly decemberben. A határozat  ellen az ügyész – a hetedrendű terhelt kivételével – súlyosítás érdekében kért jogorvoslatot míg a vádlottak felmentésért, enyhítésért fellebbeztek. Az ítélet értelmében a vádlottak nem bocsáthatók feltételes szabadságra.

N. I. – 5 év fegyház, 5 évre kiutasítás Magyarország területéről
B. N. – 3 év fegyház 
V. Z. J. – 5 év 6 hónap fegyház, 800 ezer forint pénzbüntetés
M. Zs. K. – 4 év fegyház, 600 ezer forint pénzbüntetés
G. K. T. – 3 év 6 hónap fegyház, 600 ezer forint pénzbüntetés, 90 ezer forint vagyonelkobzás
Sz. S. J. – 3 év fegyház
T. L. Zs. – 1 év 3 hónap börtön, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztve
bíróságDebrecencsalásítéletáfacsaláshúsNyíregyháza

Szóljon hozzá!

Hirdetés