Tizennégy év fegyház a kékcsei gyújtogatónak

Szabolcsihir.hu

2020.11.16. 20:38

Tizennégy év fegyház a kékcsei gyújtogatónak
Az egyik gyújtogatás helyszínén (Fotó: Police.hu)

B. K. a jogerős döntésig előzetes letartóztatásban marad.

Hirdetés

Hirdetés

Nem jogerősen 14 év fegyházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék november 16-án azt a 45 éves kékcsei férfit, aki 2018-ban több helyi ingatlanon gyújtogatott, emberéleteket sodorva veszélybe. A bíróság B. K.-t különös kegyetlenséggel, több ember és védekezésre képtelen személyek sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérlete, rongálás, magánlaksértés bűntettekben marasztalta el. 

Az ítéleti tényállás szerint a férfinak több haragosa volt Kékcsén, akiket a családtagjaikkal együtt többször életveszélyesen megfenyegetett a házuk rájuk gyújtásával. 

2018. júniusában B. K. belopózott az egyik sértett kertjébe, felgyújtva egy melléképületet, ami porig égett. Néhány nap múlva a vádlott visszament, és a fatárolót is leégette. Ez sem volt elég: egy héttel később egyenesen a cseréptetős vályogház nyári konyhájánál rakott tüzet, de az csak az ajtót perzselte meg. 
Ezzel nagyjából egy időben B. K. egy másik haragosa melléképületét is felgyújtotta, kis híján a hozzáépített lakóház is kigyulladt (a tulajdonos és ismerőse idejében észlelte a tüzet).  

A férfi júliusban egy asszonyt is megfenyegetett, majd az ő fatárolóját szintén felgyújtotta. Akkor egy tyúkól és egy nyári konyha teteje is lángra kapott. Sőt, egy lakóház is, amelynek egyik helyiségében a 80 éves, mozgásában korlátozott nő aludt. Ő nem is vette észre a füstöt, a fia mentette ki. A tűzoltók több gázpalackot hoztak ki az épületből, ezek fel is robbanhattak volna. 

B. K. bűnlajstroma még ezekkel sem teljes: korábbi élettársa udvarán szintén egy melléképület bánta, hogy a nő nem akarta folytatni a férfival való kapcsolatát. Egy következő haragos hasonlóan járt, miközben a vádlott tudatában volt annak, hogy az ingatlanban lakik a sértett 84 éves, önálló mozgásra képtelen édesapja is (őt is sikerült kimenteni). 

A 2018 júliusában előzetes letartóztatásba helyezett férfi a gyújtogatásokat beismerte. Azzal védekezett, hogy nem akart embert ölni, ezért gyújtotta fel kizárólag a melléképületeket. 

Az ítélet azért nem jogerős, mert az ügyész 3 munkanap gondolkodási időt tartott fent, a vádlott és védője pedig elsődlegesen – az emberölési kísérlet és a zaklatások alóli – felmentésért fellebbezett. Másodfokon a Debreceni Ítélőtábla dönt, B. K. addig is letartóztatásban marad.
bíróságítéletgyújtogatásSzabolcs-Szatmár-BeregzaklatásKékcsemagánlaksértésemberölési kísérlet

Szóljon hozzá!

Hirdetés