Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Erősek zsaroltak, tartottak fogva gyengéket valahol Szabolcsban

| 2021. 01. 05. | 16:58:00
Az ügyészség két vádlott esetében súlyosabb ítélet kér.
Erősek zsaroltak, tartottak fogva gyengéket valahol Szabolcsban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Súlyosbítaná a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség két olyan férfi büntetését, akiknek két társukkal együtt emberrablás, zsarolás és csalás vádjával kell a másodfokú bíróság elé állni. 

A január 5-i ügyészi közlemény nem nevezi meg pontosan, hogy hol történtek a vádbeli bűncselekmények. Kiderül viszont, hogy első fokon a Nyíregyházi Törvényszék ítélkezett az „erős testalkatú”  vádlottak ellen, akik  „alacsony, vékony, könnyen befolyásolható” személyeket szemeltek ki még 2016-ban azért, hogy pénzt szerezzenek tőlük. A lényeg, hogy egy jelentéktelen összegű tartozás ürügyén annál sokkal nagyobb követeléssel álltak elő. Amikor a három áldozat ezt sérelmezve megjelentek az egyik vádlott házánál, a tettesek – ahogy az ügyészség fogalmaz – „foglyul ejtették őket”.

Az egyik sértettet megverték, a másik kettőt valamilyen fehér por  felszívására (orron át) kényszerítették, miközben telefonnal videóztak. Az egyik sértettet (mert tehetősnek vélték) azzal rémisztgették, hogy egy alkalmazottja kábítószert rejtett az ingatlanán, azzal akarja zsarolni. Az emberrablók egy másik áldozatukat elásással fenyegették. A fogvatartók pénzt követeltek a foglyok elengedésének fejében, ezáltal – emelki ki a vádhatóság – az emberrablás valamennyi törvényi tényállási elemét megvalósították. A sértetteket végül egyikük felesége szabadította ki.

A zsarolás azonban folytatódott: fenyegetésekkel sikerült megszerezni 30 ezer forintot, míg egy másik vádlott védelmi pénz címén 3 milliót és laptopot követelt az egyik sértettől, aki kétségbe esésében feljelentést tett. A további erőszaknak a rendőrök vetettek véget.

A Nyíregyházi Törvényszék – nem jogerősen – egy vádlottat letöltendő, másik hármat felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtott. A megyei ügyészség két vádlott esetében súlyosbításért fellebbezett.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés