Csengeri „örökös”: megszólalt a Legfőbb Ügyészség

Szabolcsihir.hu

2021.03.02. 14:56

Csengeri „örökös”: megszólalt  a Legfőbb Ügyészség
Helmeczy László ügyéd 2018-ban a Gyurcsány-párt jelöltje volt Szabolcs megyében (Helmeczy László/Facebook)

Politikai érdekek szövik át az ügy tálalását, mondják. A vádlott ügyvédje valóban a DK képviselőjelölte volt 2018-ban.

Hirdetés

Hirdetés

Visszautasítják azokat a politikailag motivált feltételezéseket, hogy az ügyészség törvénysértően vagy szakszerűtlenül járt volna vagy járna el a „csengeri örökösnő” esetében – közölte honlapján március 2-án a Legfőbb Ügyészség.

Emlékeztetnek: az ügyben a rendőrség különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt folytatott nyomozást. Mivel a vádlott az „örökséggel” kapcsolatban Kósa Lajost is megtévesztette, őt – egyes közéleti szereplők állításával szemben – a nyomozás során tanúként kihallgatták. Mivel azonban kára nem keletkezett, így az ügyben nem szerepel sértettként, írták. A nyomozóhatóság hivatalból vizsgálta az egyéb bűncselekmények esetleges megvalósulását is, azonban ezekre vonatkozó adatot nem tárt fel. A nyomozás után a Mátészalkai Járási Ügyészség nyújtott be vádiratot a Mátészalkai Járásbírósághoz.

A Legfőbb Ügyészség közlése szerint a vádirat tartalmazza az egyes közéleti szereplők által megjelölt cég kapcsán az átutalás körülményeit és annak a pénznek a sorsát is, amely a „csengeri örökösnő” bankszámlájára érkezett. Mindez teljességgel beleillik a vád tárgyát képező csalássorozatba. 

– A vádlott későbbi vallomásaiban, így a saját kezűleg írt vallomásaiban maga is cáfolta azt, hogy az ügyben felmerült kft-től kapott pénzt más személynek vagy más személy megbízottjának adta tovább és csupán ezen személy kérésére ismerte el utólag a tartozást. A nyomozás egyéb bizonyítékai szintén cáfolták a terhelt által is visszavont nyilatkozatait. A nő arra hivatkozott, hogy ezeket a valótlan állításokat külső befolyásra tette

– emelte ki a Legfőbb Ügyészség. Az eljárás bírósági szakaszban van; a bizonyítási cselekményekről és büntetőjogi felelősség kérdéséről a bíróság fog dönteni. A büntetőeljárás során feltárt tények a bíróság nyilvános ülésein, tárgyalásain megismerhetők.

A DK képviselő-jelöltje szövögeti a sztorihálót 

Aki követi a „csengeri örökösnő” sztoriját, annak feltűnhetett, hogy az ellenzéki médiát általában P. Mária védője, Helmeczy László látja el újabb és újabb cikkekre való „munícióval”. Helmeczyről azonban rendre „elfelejtik” megírni, hogy a nyíregyházi kötődésű jogász 2018-ban a Demokratikus Koalíció országgyűlésiképviselő-jelöltje volt a Szabolcs megyei 2-es egyéni választókerületben (a fideszes Vinnai Győző nyert).
A hetvenes évei elején járó Helmeczy László politikailag is mozgalmas életutat járt be: 2000-ben történt kilépéséig a Fidesz nyíregyházi és Szabolcs megyei elnöke volt. 1999 októbere és 2002 novembere között a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnökeként tevékenykedett. 2001-ben részt vett a Centrum Párt megalapításában. 2006-ban megalapította az Összefogás Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Felemelkedéséért Szövetséget,  amelyik az MDF-el állított közös jelölteket az országgyűlési választásokon. Ő látta el az Olaszliszkán halálra lincselt Szögi Lajos családjának és a Veszprémben meggyilkolt Marian Cosma családjának sértetti jogi képviseletét.
Kósa LajoscsalásCsengerHelmeczy LászlóLegfőbb Ügyészség

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Leader3