Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elítélték a tinit, akit két éve lelőttek Debrecenben

| 2021. 06. 01. | 17:37:00
Enyhítő körülményeként értékelte a bíróság azt, hogy a fiú beszámítási képessége korlátozott volt.
Elítélték a tinit, akit két éve lelőttek Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem jogerősen 3 év 10 hónap börtönbüntetéssel sújtotta a Debreceni Járásbíróság június 1-jén azt a fiatalembert, aki 2019 augusztásában rendőrökre támadt, ezért meglőtték a Déli soron.

Az elsőfokú bíróság határozata azért nem jogerős, mert az ügyész három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a fellebbezésre, míg a vádlott enyhítésért, védője pedig elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett. A felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettében elmarasztalt 19 éves vádlott előzetes letartóztatását fenntartják a másodfokú eljárás jogerős befejezéséig.

Az ítéleti tényállás szerint a fiatalember délben jogtalanul bement egy debreceni műhelybe, gyanús viselkedésére a dolgozók is felfigyeltek. Amikor a kihívott két körzeti megbízott a telephelyhez ért, a vádlott már magához vett egy tapétavágó kést és távozott a helyszínről. Azonban többen követték, így meg tudták mutatni őt a rendőröknek, akik szolgálati autójukkal megálltak az akkor tizennyolc éves fiú mellett. 

Az egyik egyenruhás a járműből kiszállva igazoltatta volna, mire ő futni kezdett, nyomában a rendőrrel, aki többször rákiabált, hogy álljon meg. A vádlott végül – bal kezében a kitolt pengével – szembefordult a főtörzsőrmesterrel, aki hátrálni kezdett, és hiába kérte a terheltet a kés letételére. Ekkor ért oda az autóval a másik rendőr, és elő is vette a nagy könnygázszóró palackot. Mivel a további felszólítások is süket fülre találtak, az őrmester alkalmazta a könnygázt. Igaz, a spray elől kitérni igyekvő tinédzser ellenállását ennyivel nem törték meg.

„Nekem már mindegy”, mondta a vádlott, majd a pengével a kézben az őrmester irányába lépegetett; a rendőr ekkor már tűzkész lőfegyvert emelt rá.

Az egyenruhások ismét felszólították a penge eldobására, figyelmeztetve, hogy ellenkező esetben lőnek. Mivel a helyzet nem változott, a főtörzsőrmester figyelmeztető lövést adott le a levegőbe. A vádlott ekkor az őrmesterre támadt, ő pedig két méterről célzott lövést adott le, a golyó a fiú bal könyökét érte. Pillanatokkal később egy második célzott lövés is eldördült, ugyanis a támadó nem állt meg: ettől a találattól aztán a fiatalember megtorpant, eldobta a kést, és összerogyott.

A fiú állapotát a kórházban stabilizálták; pár nappal később a letartóztatásáról is a Kenézy baleseti sebészetén döntöttek. 

A mostani ítélet során a bíró súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott volt már büntetve és ideiglenes javítóintézeti elbocsátásának hatálya alatt támadt a rendőrökre. Enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy megsérült, valamint azt, hogy korlátozott volt a beszámítási képessége a bűncselekmény elkövetésekor.

Ez utóbbi kapcsán a fiú mentális beszámítási képességére kell gondolni, ami egy korábbi traumájára és az azzal összefüggő egészségügyi problémáira vezethető vissza. Kábítószer, tudatmódosító szer használata nem vált bizonyítottá.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés