Hirdetés

Letartóztatták a védettségi igazolvánnyal üzletelő szabolcsi orvost

2021.07.17. 13:35

Letartóztatták a védettségi igazolvánnyal üzletelő szabolcsi orvost
Fotó: police.hu

Fellebbezett a döntés ellen.

Hirdetés

Hirdetés

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója július 17-én a vesztegetés elfogadásának bűntette és védettségi igazolással való visszaélés bűntette miatt indult eljárásban elrendelte dr. A.A. elsőrendű és K.D. másodrendű gyanúsított letartóztatását – közölte szerkesztőségünkkel a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője.
Resán Dalma a közleményben emlékeztet:

a megalapozott gyanú szerint dr. A. A. elsőrendű gyanúsított egy Szabolcs megyei településen látott el háziorvosi tevékenységet, így jogosult volt a koronavírus elleni védőoltás beadására és a védettségi igazolvány kiállításához szükséges adatok jogszabály szerinti rögzítésére. Ezen jogosultságát kihasználva, K.D. másodrendű gyanúsított megállapodott vele abban, hogy közvetítőként olyan személyeket fog szállítani hozzá, akik szeretnének védettségi igazolványhoz hozzájutni, de ténylegesen nem kívánják beadatni maguknak az ehhez szükséges védőoltást.

A gyanúsítottak megállapodtak abban is, hogy a kiközvetített személyektől fejenként 50 ezer forintot kérnek azért, hogy I. rendű gyanúsított az adataikat mint beoltott személyek adatait a központi rendszerbe rögzítse, és így védettségi igazolványra jogosultakká váljanak anélkül, hogy ténylegesen megkapták volna a védőoltást. A kiközvetítettek által fizetett pénzen a gyanúsítottak megosztoztak. A fenti módszerrel 2021. májusában két személy jutott védettségi igazolványhoz jogosulatlanul.

K.D. másodrendű gyanúsítottat felbújtóként hallgatta ki a nyomozó hatóság.  

A bíróság elrendelte a két férfi letartóztatását, tekintettel arra, hogy kiemelt tárgyi súlyú bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a nyomozó hatóság a két férfit, a bíróság döntése szerint megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra helyezésük esetén a nyomozóhatóság elől elszöknének, elrejtőznének, vagy megállapodásuknak megfelelően tovább folytatnák tevékenységüket, és ezzel újabb bűncselekményeket követnének el.
A végzés nem végleges, az ügyész tudomásul vette, de a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be. A  végleges döntést a Nyíregyházi Törvényszék hozza meg. 

letartóztatásNyíregyházi Járásbíróságvédettségi igazolvány

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés