Hirdetés

Lopás, vesztegetés: letöltendőt kapott Galambos Lajos

| 2021. 09. 15. | 15:58:00
Az első fokon született ítélet nem jogerős.
Lopás, vesztegetés: letöltendőt kapott Galambos Lajos
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte első fokon a Budaörsi Járásbíróság szerdán Galambos Lajost, azaz Lagzi Lajcsi zenész-előadóművészt. Az ügyészség azzal vádolta Galambos Lajost, hogy egy mocsai lakóházban és egy tatai apartmanparkban éveken át méretlenül vételezte az áramot, a vizet és a gázt, valamint megvesztegette az ellenőröket.

A 2017-ben született vádirat szerint összesen legalább 30 millió forint értékben lopott áramot, 4,7 millió forint értékben földgázt, 16 millió forint értékben pedig vezetékes vizet.

A bíróság az ügy két vádlottját – egyikük Galambos Lajos felesége – felmentette, lopás, bűnsegédlet és vesztegetés miatt egy embert pénzbüntetésre, ötöt pedig 1 évtől 2 év 4 hónapig terjedő szabadságvesztésre ítélt; két esetben végrehajtandó, háromban pedig felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki.

Az ügy vádlottjai Galambos Lajoson kívül a művész munkatársai, az illegális bekötésben segédkező szakemberek, valamint energetikai ellenőrök, akiket vesztegetés elfogadása miatt marasztalt el a járásbíróság.

A bíróság Galambos Lajosra 15 millió forint pénzbüntetést is kiszabott, mintegy 12 millió forint értékben vagyonelkobzást rendelt el, és 5 millió forint pénzbírságot szabott ki az egyik cégére.

A vádirat szerint a vádlott illegális bekötések révén lopta az áramot, a vizet és a gázt. A közműveket az ingatlanokra beköttette, majd illegális rácsatlakozásokat építtetett ki, a szolgáltatóknak pedig a szabályosan felszerelt fogyasztásmérők által jelzett "nulla" közeli óraállások alapján éveken át csak minimális összeget fizetett. A védők a tárgyaláson azt hangsúlyozták, hogy a vádirat feltételezéseken, fikciókon alapul és nem tartalmaz minden kétséget kizáró bizonyítékokat. Több védő szerint az ellopottként feltüntetett energiahordozók mennyisége csupán becslés, márpedig így a mérésügyi törvény szerint joghatályos adatok nem keletkezhetnek. Az ügyész ugyanakkor szakértőkre hivatkozott és hangsúlyozta, hogy az illegális vezetékeken áthaladó mennyiségek nyilván nem mérhetők. A járásbíróság Vass László által vezetett tanácsa végül bizonyítottnak tartotta a lopás és a vesztegetést is.

Az ügyész súlyosításért fellebbezett.

Hirdetés